Blog Divadla

V divadle se bude válčit s mloky

První premiérou roku 2024 bude inscenace Válka s mloky, kterou na motivy známého románu Karla Čapka napsal Patrik Boušek. Jeho dramatizace se pak u nás v divadle dočká svého úplně prvního uvedení.

Režie nového představení se ujala režisérka Hana Marvanová, která u nás již pracovala na inscenaci Chleba s máslem. Pod jejím vedením se nyní můžeme těšit na divadlo na divadle s prvky kabaretu, které se inspiruje divadelními principy Bertolta Brechta a které nás provede různými dobami alternativní historie lidstva. Antiutopický román s prvky sci-fi Karla Čapka z roku 1936 pojednává o střetu lidské civilizace s civilizací mloků a v době svého vydání měl mimo jiné upozornit na nebezpečí sílícího fašismu. V naší nově chystané inscenaci se diváci stanou svědky soudního procesu Mloci versus Lidé. Lidstvo tak bude čelit následkům svých činů, kterými v minulosti nevědomky nahrálo své vlastní zkáze.  A jako u každého soudu, pokusí se i ten náš nabídnout rozdílné pohledy obžaloby i obhajoby. Najde se ale někdo, kdo bude za lidský druh ještě ochoten bojovat?

Na čtvrteční čtené zkoušce se s novým titulem mohli poprvé seznámit i naši herci, které v rolích známých i nových postav v našem nastudování uvidíte. A věřte, že je rozhodně nečeká jednoduchý úkol! Herců se v inscenaci totiž představí sedm, množství postav v příběhu bude ale mnohem větší. Podle samotné režisérky pak mají herci na jevišti nechat opravdu vše a vytvořit tak kolektivní práci, ze které bude cítit radost a energie. A jak je známe, udělají všichni určitě vše pro to, aby toto její přání splnili. Sami se o tom můžete přesvědčit na premiérách 22. a 23. února na Velké scéně!

 

A zde pár zajímavostí:

První čtené zkoušky se zúčastnil i samotný autor dramatizace Patrik Boušek, který se se zápalem chopil nejen čtení scénických poznámek, ale také svůj text celému inscenačnímu týmu představil.

O výpravu inscenace se tentokrát stará duo výtvarníků – Linda Holubová má na starosti kostýmy a Michal Spratek pak scénu. A obojí vypadá opravdu skvěle!

Konkrétní obsazení jednotlivých rolí ještě není jasné – herci si během zkoušek budou zkoušet různé role, aby se pro ně nakonec našel ten nejlepší představitel.

V  inscenaci se představí i nový člen našeho hereckého souboru.

Na jevišti se kromě dobře známých postav včetně Mloků možná objeví i samotný Karel Čapek.
K.

 

 

 

Přihlášení Mobilní menu