Stará Blažková

„Beatles“ v D-klubu

Tak Beatles zrovna ne, ale „Brouci“ ano. A sloužili návštěvníkům klubu jako potrava. A byl to masakr. Především mě překvapil zájem. Nejenže bylo brzo vyprodáno, ale přímo na místě se odmítlo zhruba dalších 20 zájemců, kteří přišli si to jen tak zkusit a vůbec je nenapadlo, že musí mít dopředu zakoupenou vstupenku. A úplně největší šok byl, když jsem z hloučku odmítnutých zájemců zaslechla: „Tak mi jedem sto kiláků a nic!“ No, já cestovat takovou dálku tak dopředu zvednu telefon a zavolám.

Z  blízka nebyl ani hmyzí šéfkuchař Petr Ocknecht – dorazil z Brna. Zeptala jsem se Anny Čiperové, jak se na brouky těšila: „Netěšila. Přistupovala jsem k tomu s obavami. I když jsem si koupila vstupenku, stále jsem nevěděla, jestli to vůbec dám. A ve které fázi jste zjistila, že to dáte? „Hned po první ochutnávce, což byli takoví malí tencí červi. V tu chvíli jsem si uvědomila, že mi nebude vadit nic, ani hmyz s nožičkama.“

Z počátku to vypadalo, že se stejnými pocity, jako Anna Čiperová přišla i většina ostatních. Rozhodně ne všichni, byli přesvědčeni, že budou jíst. První ochutnávky byly trochu rozpačité – chřoupe to, nebo ne?

Ale především díky hmyzímu šéfkuchaři se počáteční obavy rozplynuly. Po každé ochutnávce jsme se shromáždili okolo jeho kuchařského stolu a doslova hltali zajímavé informace. Po počátečním ostychu začaly padat otázky. K náladě hodně přispěl i humor Petra Ocknechta. Ke konci by se společné hovory daly nazvat takovou malou show.

Petr před každým novým chodem vzal živý hmyz do ruky nebo ho nechal po sobě lézt. Pak ho nasypal do misky a nechal kolovat s tím, že si všichni mohou klidně sáhnout. K mému překvapení, to většina udělala. A kdo měl málo nabitý mobil, litoval. Fotilo se téměř nepřetržitě.

A na čem si hmyzí gurmáni pochutnávali? Malí mouční červi, cvrčci na másle, velký mouční červi na chilli, restovaná sarančata, švábi ve dvojím vydání – přírodní a v těstíčku, podáváno s domácím chutney a jako zákusek se podával koláč se sušeným hmyzem. Na závěr šéfkuchař prozradil, že má sebou i 11 maxi švábů (teda oni se nějak jmenovali), a jestli by je někdo chtěl ochutnat. Zvedly se téměř všechny ruce. Následovalo dohadování, kdo si je vlastně dá, takže manželské páry se uvolily, že si dají jednoho dohromady, apod. Pro mě neuvěřitelné.

Už během večera padaly otázky na zopakování tohoto večera. Překvapené Anně Čiperové návštěvníci prostě přikázali: na jaře znovu! A dokonce se ozývaly hlasy, že přijmou Petrovu nabídku a speciálně si objednají tarantule a štíry!

Podívejte se na reportáž. Jenom upozorňuji, že na fotkách nebo videu to vypadá „daleko hůř“, než samotná ochutnávka.
Hmyz na talíři

Přihlášení Mobilní menu