Stará Blažková

Dělení dětí na úspěšné a méně úspěšné

Škola končí!!!! Děti dnes dostaly vysvědčení, a některé zamířily do kina. 3D promítání filmu Jak vycvičit draka 3 bylo pro děti s vyznamenáním za 1 kačku pro ostatní pouze za 50 korun.

Požádala jsem zástupkyni ředitele Annu Čiperovou, jestli by do kina nešla fotit, protože já to neumím. Ale ona také ne! Mám se jejím jménem omluvit všem rodičům i dětem.

Pak mi ještě Čiperka vyprávěla o diskuzi na facebookových stránkách města a bylo jí z toho smutno. Tak jsem se šla podívat.

Paní Radka o této akci psala. A co ostatní děti? To není vůbec správná akce. Není to pro děti, kterým neklaplo vyznamenání, pedagogické…mohly mít pro neúspěch mnoho důvodů a jsou tím hozeny do kategorie: neúspěšné. To pro malé dítě není motivace, zeptejte se každého psychologa..

Čiperka paní Radce odpovídala: Běžná cena vstupenek na 3D film pro děti se pohybuje v rozmezí 130-140 Kč. To, že jsme dali cenu vstupenky 50 Kč, bereme jako „odměnu“ pro všechny děti. Divadlo tento rozdíl plně doplácí. Rozhodně nepřipouštíme, že bychom děti dělili na úspěšné a neúspěšné. V tom případě by i samotné známkování bylo diskriminační.

A protože ji to opravdu mrzelo, tak se na tuto záležitost poptávala rodičů v kině. Nevím, jestli jim bylo hloupé odpovídat opačně, ale všichni s Annou souhlasili. Jsem naprosto jasný příklad. Mám dvě děti – jedno má vyznamenání a druhé ne. Nejsme na tom finančně úplně dobře, ale právě proto, že vstupenka stála padesát korun, jsme mohli do kina jít. Oběma dětem jsem to vysvětlila tak, že se syn rozhodně necítil méněcenný. Dokonce si myslím, že to pro něho motivace byla.

Názor další maminky: Do této doby, jsem vůbec takto nepřemýšlela. Tyto názory sice chápu, ale úplně se s nimi neztotožňuji. To by ve školách museli zrušit známkování, nebyly by žádné dětské olympiády, soutěže… děti by nedostaly zlatou, stříbrnou, bronzovou medaili. Já bych hlavně řekla, že k dětskému věku soutěžení patří.

A ještě jeden: Za tyto peníze, je to od divadla skvělá nabídka. A jak se bude cítit méně úspěšné dítě? To přece naprosto záleží na rodičích, jak mu to vysvětlí. Předpokládám, že rodiče neřeknou: Kvůli Tobě, že jsi hloupej, tak musíme zaplatit padesátku!

A co si myslíte vy?

Přihlášení Mobilní menu