Stará Blažková

A zvoní a zvoní….

Po veřejné generálce inscenace Maryša jsem se rozhořčeně rozepsala o chování některých diváků. Fakt mě to naštvalo. A když jsem se druhý den šla podívat do mailové pošty, byla jsem hodně překvapená. Dostala jsem řadu reakcí, jejichž autoři byli stejně rozčileni, jako já. Za všechny jsem vybrala dopis Radky.

Dobrý den,
děkuji za Váš velmi výstižný článek o průběhu generálky představení Maryša, která proběhla včera. Na generálce jsem osobně nebyla, chystám se až na některé z dalších uvedení, ale na generálce byli moji rodiče se svými přáteli. Nešetřili chválou na výkony herců a vůbec celé nastudování hry.
Nicméně opravdu nevěřícně mi vyprávěli o zvonění telefonů během představení, o to víc byli pohoršeni, když pan režisér o vypnutí výslovně žádal před začátkem, ještě s vtipným dovětkem, že pan Töpfer vzkazuje, že kdo si neumí telefon vypnout, má požádat souseda… A i přesto se to stalo 🙁 … Nechápu, naprosto nechápu! .. Už při představení Habaďůra říkali, že jedna žena odcházela v průběhu představení telefonovat… Nevím, jak se proti tomu bránit, možná nějaké rušičky mobilního signálu, jak navrhoval můj táta…. Generálky kupuji rodičům i jejich přátelům jako předplatné jako dárek, mají to vždy jako svátek, nastrojí se, vyrazí patřičně dopředu, aby stihli chlebíček a kávičku v bufetu a naprosto si celý den užijí. O tom, že by si nevypnuli, nebo neztlumili telefon ani nemůže být řeč! …
Několikrát, když někdo z této 5ti členné skupiny nemohl, jsem na generálku šla s nimi. Jsem pracující, poměrně vytížená, volají mi klienti, ale ty 3,50 hodiny kdy mám mobil vypnutý, se svět nezblázní, ani se nepřestane točit. Naprosto si nedovedu představit, že bych při sledování generálky hry Velký Gatsby, byla vytržená vyzváněním! Jsou hry, kdy to třeba ani nikdo nezaznamená, zvlášť když se smějete od začátku do konce, ale naopak jsou hry, kdy jste vtažen do děje spolu s herci a doslova to prožíváte s nimi, když pláčou tak pláčete, když se smějí, tak se smějete…
Sama navštěvuji divadlo v Příbrami v rámci předplatného i mimo předplatné a musím bohužel konstatovat, že mobilní telefony neumějí ovládat ani ti mladší, než jsou senioři. Nechápu to, pokud někdo potřebuje být pořád on-line, tak ať nechodí do divadel, kin, koncertních sálů, k lékařům… Stačí, že už je úpadek v oblékání, ty tam jsou doby, kdy se do divadel chodilo v kravatě a dámy si oblékly halenky, sukně či šaty. Kam tyto kousky oděvů nosí dnes? Nebo je vůbec nemají? … Ale dobrá, když už mám zavírat oko, že vedle mne sedí někdo ve svetru a v džínách, tak alespoň ten telefon by si mohl vypnout.
Trochu jsem se rozepsala o něčem, co již Vy, všichni v divadle víte. Ale berte to jako podporu nás ostatních, slušných diváků, kteří rádi chodí do divadel. Doufám, že nepřistoupíte  k tak razantnímu kroku, že zrušíte veřejné generálky, to by mne, i mé rodiče, nesmírně mrzelo.
Na dnešní premiéru držím palce, aby se žádné mobily neozvaly, a všem hercům „zlomte vaz“
Krásný den všem do Divadla A. Dvořáka v Příbrami a spoustu služných diváků
Radka

Milá Radko, Aleno, Natálie, Věro a Karle, udělali jste radost nejen mně, ale především souboru. Radko, dopis od Vás přišel už ve čtvrtek ráno, tudíž po té děsné generálce. A doufám, že se na mě nebudete zlobit, ale přeposlala jsem ho obchodnímu oddělení, děvčata ho vytiskla a pověsila do zákulisí na nástěnku, kam se dávají recenze, apod. Když šli večer herci do divadla na premču, snad všichni ho četli a umívali se. Byla to podpora!!!! Díky. Jsem ráda, že se i na facebooku rozjela diskuse. Věřte, že tyto reakce jsou pro herce stejně důležité, jako potlesk. Cítí, že většina diváků je na jejich straně.

Také jste vyjádřila obavu, aby se veřejné generálky nezrušily. Radko, generálky budou od další premiéry neveřejné. Ale klíííííd! Pro předplatitele skupiny G se hrát bude! Ale až třetí představení. To znamená první premiéra, druhá premiéra a skupina G. Samozřejmě od 10 hodin. Doufám, že toto „opatření“ pochopíte.

Na Maryše jsem kromě generálky, byla ještě na první premiéře. Tipovací otázka: Zvonily na premče telefony?
a) Ne
b) Ano

B) je správně!!!!

 

Přihlášení Mobilní menu