Stará Blažková

Anna Fixová bude hrát v příbramském divadle. To je překvápko, co?

Ano, Anna Fixová bude hrát v příbramském divadle. ?????  Ale nebude to žádná z inscenací našeho divadla. Tentokrát jsme si Aničku a Daniela Bambase objednali. Přijedou s romantickou tragikomedií „Dobrý proti severáku“.

Dramatizace stejnojmenného románu psaného formou emailů. Dva dopisovatelé: Emmi a Leo a příběh jejich poznávaní, oddalování, odcizování a sbližování… Co všechno lze vyčíst z emailu? Může něco tak křehkého, jako je láska, proklouznout mezi řádky a prorazit tlusté sklo monitoru? Pustili byste si k tělu člověka, kterého vůbec neznáte, kterého jste ještě nikdy neviděli a pravděpodobně ani nikdy neuvidíte a od kterého nemůžete nic očekávat? A má jejich virtuální vztah šanci ve skutečném světě?

To je otázek, co? Navíc v dnešním světě dost aktuální. Slyšela jsem, že tato inscenace má velký úspěch. Tak jsem se o tom chtěla přesvědčit a zalistovala na internetu diváckými ohlasy.

  • Představení tak intimní a křehké … a v dnešní době převládající virtuální komunikace i velmi současné. Intimitu dobarvuje blízkost scény k na jevišti sedícímu diváctvu. Velmi realistická a jednoduchá scéna je doplněna o velmi nápadité textové projekce podtrhující sílu a význam psaného slova, to vše doprovázené skvělou hudební složkou. Celé představení však stojí především na dokonale sehraném výkonu Aničky Fixové a Dana Bambase, výkonu stejně tak křehkému a intimnímu, jako je celá hra. Má srdeční záležitost, musel jsem se přijít podívat znovu! 
  • Milé, intimní, křehké, snové. Zhmotnění mých (i Vašich) snů.
  • Převést na jeviště emailovou korespondenci je velmi těžký úkol, ale v tomto případě se to moc povedlo. Ač je hra relativně statická, dokáže po celou dobu udržet divákovu pozornost. Oba herci byli výborní. Jen ten hudební motiv se opakoval možná až příliš často.
  • Zinscenovat takto vystavěný text, aby to opravdu fungovalo, to je kumšt. Příběh mě udržel celou dobu v napětí, hlavním představitelům jsem fandila a doufala v happy end. Přesvědčivé civilní herecké výkony, které máte na dosah, povedená jednoduchá scéna a obdivuhodný timing technické složky. Velká spokojenost.
  • Tak to ano! Nejdřív jsem se trochu obávala, že koukat dvě hodiny na prostou citaci mailů mě bude nudit, ale opak je pravdou. Myslím, že každý člověk má v sobě podvědomou a zvrácenou touhu číst cizí korespondenci. Proto jsou všechny ty romány formou dopisů tak zábavné a oblíbené. Tohle je zábavné taky… a navíc dojemné. Je to tak zábavné, že jsem si hned běžela koupit druhý díl knihy, abych věděla, jak to s Leem a Emmi dopadne 🙂
  • Neskutečný zážitek po všech stránkách – režijní, herecké i hudební. O Zdeňkovi Dočekalovi ještě budeme hodně slyšet. Představení je navíc moc vhodné pro nezadané. Možná by se hodilo občas jej obohatit o nějaký seznamkový program:)

Asi bych se měla jít podívat. Nejsem zadaná… Je sice pravda, že se nedá projít celý internet, ale tam, kam jsem se dívala, nebyla žádná negativní reakce!

Takže vážení diváci (i zadaní), „Dobrý proti severáku“ se v Příbrami bude hrát 25. března na malé scéně.

Upoutávka na premiéru:

Přihlášení Mobilní menu