Stará Blažková

Černá kavárna už po čtvrté

Člověk získává 80 procent informací zrakem. Bez něho jsou najednou chutě výraznější, zvuky hlasitější, hmatové vjemy jsou zcela jiné. Setkání se světem bez barev a světla se už po čtvrté uskuteční v D-klubu v sobotu 9. června, a to za asistence dobrovolníků a zrakově postižených lidí, kteří nám zážitkovou formou představí svůj svět. Příbramský D-klub se tak na celý den promění v improvizovanou kavárnu ve tmě. Členové Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) Příbram sice žijí společně s námi, ale město vnímají úplně jinak. Pro mě bylo třeba překvapením, že největší problém mají s dopravními značkami, které jsou ve výšce nebo s přerostlými keři, které zasahují do chodníku.

Pokud nevidíme, není úplně jednoduché osladit si kávu nebo nalít vodu.  Kromě zraku máme i další smysly. Ale bez zraku jsou najednou chutě výraznější, zvuky hlasitější, hmatové vjemy jsou zcela jiné. Vlastně všechno je jiné. Já jsem s překvapením zjistila, že můj čich a sluch nejsou nic moc. Jediný smysl, který nezklamal, byl hmat.

Myslíte si, že nevidomí nemohou hrát společenské hry? Ale mohou. Člověče nezlob se, domino, piškvorky si můžete také vyzkoušet. Víte, že pořídit si vodícího psa stojí zhruba tolik, co auto? A co všechno umí?

Já jsem Černou kavárnu navštívila třikrát. Začala jsem více chápat život postižených, ale zároveň jsem měla dojem, že se trochu změnily i mé vlastní hodnoty.
Černá kavárna bude otevřená 9. června od 10 hodin. Konec se předpokládá okolo 17. hodiny. V případě zájmu bude samozřejmě čas ukončení prodloužen.

 

Přihlášení Mobilní menu