Stará Blažková

Černobílý svět

Život ve tmě není vůbec jednoduchý. V neděli 18. června si můžete alespoň na chvíli vyzkoušet, jak se žije našim nevidomým spoluobčanům. Akci Černobílý svět pořádá Divadlo A. Dvořáka Příbram společně s příbramskou odbočkou Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky.

Oči jsou pro nás hlavním zdrojem informací o tom, co se děje okolo nás. Zrakem získáváme až 80% všech podnětů. Když někdo zrak ztratí, začne být víc závislý na ostatních smyslech – na sluchu, čichu, hmatu a chuti. Jak funguje váš hmat, čich a sluch, když nevidíte? Víte, že i nevidomí mohou hrát společenské hry? Jak poznají, kterou bankovkou platí? To vše si můžete vyzkoušet v Černé kavárně v D-klubu.

Černá kavárna není pro obyvatele Příbrami žádnou novinkou, ale akce Černobílý svět nabízí víc. Před divadlem si budete moci otestovat chůzi s bílou holí používanou nevidomými k orientaci. Zahrajete si nejznámější sporty zrakově postižených, goalbal a  showdown. Poznáte, po čem chodíte, pokud bosou nohou projdete stezku?
Uvidíte  ukázky šikovnosti vodicích psů a zároveň se můžete přesvědčit, že i lidé s tímto postižením jsou velmi šikovní. Myslíte si, že slepec nemůže malovat? Tak právě pro vás bude připravena výstavka obrazů nevidomého malíře Karla Červenky, nebo si můžete poslechnout nevidomého zpěváka Radka Žaluda.

Kromě poučení čeká zájemce i zábavný program. Je mi ctí, že mohu napsat, že do Černobílého světa se dobrovolně a zdarma zapojily i místní kapely a pěvecké sbory. Příjemné zážitky vám jistě připraví – Pohoda Blues, Origami, Annanna´s, Pindy z gyndy, Roofers, Bacha baby a Ladies & Gentleman´s.
A je fajn, že tuto akci finančně podpořilo Město Příbram.

Život ve tmě není jednoduchý, ale vy si ho můžete vyzkoušet zábavnou formou. A zároveň přispět na podporu veřejné sbírky Bílá pastelka.
Velkým vítězstvím pro pořadatele by bylo, kdyby návštěvníci po této černobílé neděli více chápali život postižených, ale zároveň uměli najít ty správné hodnoty v životech vlastních.
Přijďte s námi nahlédnout do Černobílého světa. Začíná v 9 a konec je plánován okolo 20 hodin.
Upozorňujeme řidiče, že v termínu 17. a 18. 6. 2017 je zákaz parkování před divadlem a před východem z kina. Děkujeme za pochopení. 

Přihlášení Mobilní menu