Stará Blažková

Červi, švábi, cvrčci a jiná havěť

Hmyz se jí na celém světě, kromě Evropy. Někde je to nutnost, někde delikatesa. V D-klubu se už podruhé sešli ti, kteří chtěli hmyz ochutnat. Pod taktovkou hmyzího šéfkuchaře Petra Ocknechta se nabízel rozmanitý jídelníček, ale někteří zájemci si přiobjednali i štíry nebo sklípkany. A hlavně pavouci dokonale vyděsili naše barmanky. Hanka Rysová, hned při příjezdu, vyzpovídala Petra, zda už mu někdy utekl… A když jí šéfkuchař vyprávěl, jak ho i kousl, dokonale se vyděsila: „On kouše?!“ Zaslechla jsem, jak Anně Čiperové vyhrožuje hodinovou výpovědí. Když později přišla druhá barmanka Daniela, celý scénář se opakoval. Petr Ocknecht, asi aby ji uklidnil, začal z uzavřených sklenic vyndávat „mírumilovný“ hmyz. Nejsem si jistá, jestli to Hanku uklidnilo. A nevím, jak to Čiperka holkám vysvětlila, ale zůstaly. Nicméně celý večer na nich byla znát nervozita.

To návštěvníci k hmyzu přistupovali úplně jinak. Se zvědavostí. Když začal Petr jmenovat prvky, které hmyz obsahuje – nasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, proteiny, železo… (dál už si to nepamatuju), tak bylo naprosto jasné, že dnes jsme přišli do Déčka udělat něco pro své zdraví.

Kromě šéfkuchaře, byl hvězdou večera Pavlík. Zajímavé vyprávění šéfkuchaře doslova hltal, všechno komentoval, na všechno si chtěl sáhnout. Mnohokrát vyvolal smích. Teda, ale nevím, kolik toho snědl…

A na čem si hmyzí gurmáni pochutnávali? Malí mouční červi, cvrčci na másle, velcí mouční červi na chilli, restovaná sarančata, švábi ve dvojím vydání – přírodní a v těstíčku, podáváno s domácím chutney. Na závěr šéfkuchař prozradil, že má sebou i 11 maxi švábů madagaskarských, jestli by je někdo chtěl ochutnat. Zvedly se téměř všechny ruce. Následovalo dohadování, kdo si je vlastně dá, takže manželské páry se uvolily, že si dají jednoho dohromady. A všichni říkali, že jim chutná.

Všichni jsme byli zvědaví na sklípkany a štíry. Ty si mohli zájemci dopředu objednat. A zájem byl. Petr přivezl 6 štírů a 5 sklípkanů. To už se většina netvářila tak nadšeně. Teda, kromě těch, co si tuto zvláštní pochoutku objednali. Po konzumaci štírů se nikdo neotrávil. Jedovatý váček na konci ocasu Petr odstranil.

U přípravy pavouků byla přítomna většina návštěvníků, ale obličeje už byly vážné, občas se křenící. Barmanky zmizely do kuchyně. Mimochodem, takový sklípkan se depiluje ohněm.

Na závěr se podával zákusek se sušeným hmyzem.

Kromě kuchařek, přivezl Petr Ocknecht i proteinové tyčinky a lízátka se sušeným hmyzem. A právě ty se staly hitem. Ne, že by si zájemci koupili jedno, ale hned několik. Prý to bude bezva dárek. A k mému překvapení si je koupily i barmanky.

A protože se na tento hmyzí večer řada zájemců nedostala, tak na podzim bude pokračování!

Přihlášení Mobilní menu