Stará Blažková

Chcete jít na koncert? Vybírejte…

Do estrádního sálu se vrací doba koncertů. Tak jsem zašla za vedoucím Martinem Machatou. Martine, plánuješ opravdu velký koncertní boom. Proč tak najednou? „Snažím se, aby se mezi kapelami rozneslo, že úpravou akustiky je zvuk opravdu lepší, než byl. Postupně se tato informace dostává k manažerům skupin, kteří na to reagují pozitivně. Je třeba estrádní sál oživit. Doufám, že se to podaří.“ Přiznávám… Když jsem o nich mluvila s Martinem Machatou, tak jsem si uvědomila, že naprostou většinu kapel neznám. Ale nestydím se. Vždyť na ně nechodí ženský mého věku! Ale pro ostatní to může být dobrý zážitek. A protože jsem vám o nich chtěla napsat, tak jsem tahala informace z Martina a internetu. A čeká vás opravdu pořádný nášup!

Začíná se už 23. února skupinou ALKEHOL. Bigbít určitě akustiku prověří. V listopadu roku 1991 se Ota Hereš a Petr “Kuna“ Buneš, kytaristé thrashmetalové skupiny Kryptor domluvili, že si složí pro zábavu pár písní v jiném než thrashovém stylu s texty týkající se hospodské tématiky. Jelikož nápadů přibývalo přímo úměrně s počtem vypitých sklenic zlatavého moku, mohlo se 25.1.1992 slavit o to více – bylo dokončeno demo s názvem „Hospodo nalejvej“, které vyšlo již pod názvem ALKEHOL. Brzy se dostalo do první dvacítky nejprodávanějších titulů tehdejší federální TV hitparády. A pak kapela vydávala další a další desky. Úplnou novinkou je album Sudová přitažlivost. Sedmnácté album sestává z dvanácti novinek a jako bonus je připojena píseň Rockeři, která vznikla k loňskému 25. výročí skupiny. 

Přesně za měsíc, 23. března,  přivítáme příbramskou stálici skupinu Špejbl´s Helprs. Původním záměrem nově vznikající skupiny bylo prezentovat díla rozličných autorů světové i domácí scény a bavit tím hlavně sebe a návštěvníky svých vystoupení. Ovšem záhy po nastudování několika písní kultovní australsko-skotské formace AC/DC bylo jasné, že právě tato muzika, při jejímž poslechu většina z posluchačů prožívala své první rockerské sny již v období povinné školní docházky, je našim srdcím nejbližší. A tak vznikl tribute band. Skupina má za sebou mnohaleté putování nejen po České republice s velmi pozitivním ohlasem u posluchačů. „Třebaže jsme si dobře vědomi skutečnosti, že originál AC/DC nenahradíme, pevně věříme, že znalcům udělá naše vystoupení radost, a že se možná z ostatních méně znalých posluchačů stanou další příznivci této světové legendy.“

V sérii pokračuje 11. dubna česká populární hudební skupina Buty, která vznikla v roce 1986 ze skupin U238 a B komplex. Zakládajícími členy jsou Richard Kroczek a Radek Pastrňák. K nim se přidali Vít Kučaj, Ivan Myslikovjan a Luděk Piásečný. V hudbě skupiny Buty se mísí velké množství hudebních stylů (rock, folk, folklor různých etnik, country, jazz, reggae a další) s nápaditými a vtipnými texty. Každé album se od předešlého výrazně odlišuje. Od komorního Pískej si pískej, k atmosférickému Ppoommaalluu (část písní použité ke Svěrákovu filmu Jízda), pozitivitou nabitému Dřevu (v těchto dvou albech většina kritiků shledává umělecký vrchol skupiny), k mírně popovému počinu Rastakayakwanna, experimentálnímu avšak ne tak úplně koherentnímu Kapradí, přes Normale (někdy chybně chápáno jako symbolizující nářky nad ostravským spolužitím Rómů a Čechů; hudebně inspirováno Goranem Bregovičem), až k poslednímu albu Votom, které vznikalo pět let. Tak Buty, já si ujít nenechám.

Rocková kapela Harlej vystoupí v estráďáku 26. dubna. Kapela vznikla v roce 1994 a do současné doby vydala 8 alb. Je představitelem hudebního stylu crazy-rock, který vyniká též velmi živou rytmikou spolu s důmyslnými, někdy opravdu „crazy“ texty. V roce 1995 vydávají své debutové album Aj mena ou bejby hel. Kapela se stala velmi oblíbenou. Například třikrát vyhrál klip Toník a Vládík v hitparádě SOS na Premiéře. V hitparádě ESO na Nově se též umisťují na čelních příčkách „kapela roku“ a „klip roku“ 
https://www.youtube.com/watch?v=hXL5lIE2TFc

A to není všechno. Sto zvířat vystoupí 10. května. Kapela vznikla v roce 1990 jako projekt Jana Kaliny (bicí, zpěv, autor hudby) a Tomáše Belka (tenorsaxofon, texty), kteří právě přišli z vojny a oslovili zpěvačku Janu Jelínkovou. Spolu s dalšími spoluhráči se stali vzápětí nevědomky průkopníky stylů ska a rocksteady u nás. Kapela má za sebou více jak 1200 koncertů a festivalů v Čechách, desítky koncertů v Německu, Francii a Švýcarsku a dvouměsíční turné po USA. Ze Sto zvířat se postupem let stala jistota českých rockových klubů a jako jedna z našich nemnoha kapel se pravidelně účastní všech velkých letních festivalů.

A tuto velkolepou sérii uzavírá 24. května kapela Slza. Začátky hudební kariéry zakládajícího člena kapely Slza byly dost krušné. Nebylo výjimkou, že na koncert kytaristy Lukáše Budila přišli jen dva diváci. Ale pak přišel rozjezd. Slza o sobě dala poprvé vědět v říjnu roku 2014, kdy veřejnosti představila debutový singl Lhůta záruční, který se záhy stal hitem a zařadil se mezi nejúspěšnější videa na YouTube. Stali se také „Objevem roku“ v anketě Český slavík. Dnes je Slza považovaná za jednu z nejpopulárnějších tuzemských kapel současnosti a o fanoušky rozhodně nemá nouzi. Naopak, na jejich koncertech se to jen hemží davy náctiletých fanynek.

 

 

Přihlášení Mobilní menu