Stará Blažková

Co nabízí rok 2019 v příbramském divadle?

V letošním roce, nás diváky, čekají vskutku zajímavé premiéry. Já vím, že předplatitelé už vědí… Tak pro ostatní:

Nejbližší premiéra je 21. a 22. února a titul Jak jsem vyhrál válku, může být někomu povědomý a pravidelní diváci si ji určitě pamatují. Premiéru měla v roce 2006 a byla první inscenací, kterou divadlo uvedlo po nástupu nového vedení. Hlavní postavou díla je poručík Ernest Goodbody, nešikovný intelektuál, který se shodou příznivých náhod stal důstojníkem britské armády a jako takový se ocitl uprostřed válečného dění postupně hned na několika bojištích druhé světové války. Svým naivním a důkladně poctivým přístupem ke všemu a všem uvádí v šílenství ty, kteří v rozkazech a drilu nalezli smysl svého života. Každý nadřízený se ho snaží co nejdříve zbavit! Goodbody „nevinně“ rozpoutává situace, které jsou přes krutou podstatu války nesmírně komické a směšné. Skrze humor, leckdy černý, tak opakuje známou pravdu, že se někdy smějeme, abychom zakryli slzy…
V jedné z hlavních rolí se představí Aleš Háma. A ještě jeden drb – bude tam hrát i pan ředitel.

V dubnu nás čekají Splašené nůžky. Já jsem tuto inscenaci viděla v divadle Kalich a mohu říci, že je to pořádná prča. Nic, z toho, co jste dosud zažili v divadle, se nepodobá tomu, co vás čeká teď… Hra nás zavede do kadeřnického salonu „Splašené nůžky“ s dosti svérázným personálem. Přichází několik náhodných i stálých hostů, se kterými můžeme prožít řadu všedních, s humorem podaných situací. Do toho v prvním patře někdo stále hraje na piano. Ale najednou piano ztichne… publikum se stává přímým svědkem vraždy, o níž musí následně vypovídat a nakonec i usvědčit vraha. Je hodně lákavé zbourat pomyslnou stěnu mezi jevištěm a hledištěm. Ano, diváci kladou otázky a diváci rozhodnou, kdo je vrah. Rozhodně to není inscenace, která by byla pro herce jednoduchá. Otázky publika je mohou pěkně vyvést z míry. A koho diváci určí jako vraha je i pro herce otázkou až do samotného konce. Komedie Rozpaky zubaře Svatopluka Nováka, kde diváci hlasováním mohli ovlivnit děj, je proti Splašeným nůžkám pouhý čajíček.

Tanec na konci léta je působivý příběh z předválečného irského venkova o malém chlapci, jeho neprovdané matce a jejích čtyřech staropannenských sestrách, kteří v nelehké době den co den svádějí prostý, nehrdinský a nepatetický zápas o přežití v končinách, kde chybějí příležitosti pro lásku i pro práci. Každý z přítomných touží aspoň po kousku svého štěstí a snaží se – leckdy přes velké překážky a oběti – za ním jít…Celým příběhem prostupuje tanec – ať už jako výraz radosti, sblížení a dorozumění, rituál či jako symbol svobody a životadárné síly. Tanec na konci léta bude mít premiéru 6. a 7. června a je tak poslední premiérou před prázdninami.

Říjnová premiéra Hostina dravců nás zavede do doby druhé světové války v roce 1942 do městečka nedaleko Paříže, tedy do okupovaného území. Sofie oslavuje doma s manželem a přáteli narozeniny, když se ozve venku náhle střelba a na ulici někdo zastřelí dva německé důstojníky. Z každého bytu domu, před kterým se vražda stala, požaduje gestapo dva rukojmí. Na mejdan vpadne gestapo. Sofie a její přátelé dostanou privilegium svůj večírek dokončit a ze svého středu sami vybrat dva, kteří se obětují pro ostatní. Oslava se stává hrou, kde se hraje o život. Skutečné povahy jednotlivých postav se nemilosrdně odkrývají. Je to příběh, který byste nikdy nechtěli prožít.

Rok 2019 uzavře prosincová premiéra Terryho Pratchetta Soudné sestry.  Autor má řadu příznivců, ale také čtenářů, či diváků, které jeho díla nechávají chladným. Ovšem komedie Soudné sestry je jednou z nejslavnějších knih nekorunovaného krále humoristické fantasy. Příhody ze Zeměplochy se vracejí v té nejvíc nejlegračnější fantasy! Tentokrát jde o korunu – kdo chce zkázu království a kdo je skutečným Králem? Bloudí komnatami duch zabitého krále, nebo jen vévodovi straší na cimbuří? Je záhadná místnost ve sklepeních kovářskou dílnou, nebo tajnou komnatou Lady Felmet? Musí každý král být tak trochu šašek, kašpar či komediant? Koho a čím dokážou okouzlit naše čarodějky? Příběh je chytrou a vtipnou variací na slavného Shakespearova Macbetha, ale připomene vám i české pohádky. Připravte se na pořádnou porci humoru i dobrodružství.

Tak co tomu říkáte? Já si myslím, že to vypadá na značně slibný divadelní rok!

 

Přihlášení Mobilní menu