Stará Blažková

Co nám to tady na střeše bzučí?

Už se ta novinka všude psala – na střeše divadla jsou včelí úly. Většina lidí bere tento fakt velice pozitivně, ale já jsem si pročetla všechny možné facebookové příspěvky a přece jenom nějaké připomínky nebo obavy se objevily. Tak jsem se na ně došla zeptat přímo včelaře Jiřího Rauba, který se bude o „divadelní“ včely starat.

Obyvatelé mají obavy, že tady budou všude lítat včely a bude velká pravděpodobnost včelího bodnutí…
To vůbec nehrozí. U země v okolí kulturního domu nejsou pro ně žádné atraktivní rostliny. Vítaným zdrojem pastvy a pylu jsou pro ně koruny stromů. A v případě, že dojde začátkem srpna i k medování jehličnanů, kterých je tady spousta, tak se včely budou zabývat pouze jimi. Jakmile začnou jehličnany ronit nektar, tak včely nechají všeho ostatního.

A pak se objevil zcela opačný názor, že okolo kulturáku je toho k opylení málo.
To je přesně o těch vzrostlých stromech, které jsou pylodárné a nektarodárné. Včely je dokáží do okruhu jednoho kilometru všechny opylovat. A pokud bude nějaká atraktivní pastva i ve větší dálce, například rozkvete všechno kolem Svaté hory, tak za takovou pastvou jsou včely schopné létat až šest kilometrů.

Včelky jsou opravdu pilní tvorové a na facebooku se objevily obavy, že nebude dost potravy pro další hmyz.
S tímto názorem se včelaři často setkávají. A je opravdu mylný. Nabídka přírody je taková, že včely nemohou stačit brát jinému hmyzu pastvu. Aby došlo k opylování celého území našeho státu, by zde mělo být asi 750 000 včel. A do tohoto počtu jich chybí 300 000. V našem státě jsou velká bílá místa, kde včely zcela chybí.

Kolik včel je na střeše divadla?
Úly jsou dva a v každém je 10 000 včel. A v tuhle dobu je v nich už velké množství medu.

Kdyby to tady všechno klapalo, líbilo by se to lidem i včelám, počítá se s větším počtem úlů?
S vedením divadla máme dohodu, že když se to dobře rozjede a nebudou žádné problémy, tak to rozšíříme nejméně o dvě včelstva.

Vidíte nějakou překážku?
Jediný zádrhel je v přístupu na střechu.

S návrhem přišel ředitel Petr Bednář. Pane řediteli, šéfujete kulturnímu zařízení. A o něho byste se měl starat. Proč se ještě zabývat včelami?
Když v roce 2016 bylo včelstvo umístěno na budově Národního divadla, tak jsem si řekl, proč by nemohly být i na divadle v Příbrami. A po dvou letech, díky vedení města, které to schválilo, a včelaři panu Roubovi, se to mohlo realizovat. Mám z toho velkou radost.

Když už jste tak nakloněn přírodě, plánujte ještě něco jiného? Třeba za divadlem ohradu a v ní lamy?
Ne, to ne, ale je pravda, že ta plochá střecha svádí k různým nápadům… teď mám na mysli rostliny… nebo umístění fotovoltaiky…

Jo, jo… Vypadá to, že kulturák může být postupně ještě jiným centrem, než kulturním…

Přihlášení Mobilní menu