Stará Blažková

Čvrtstoletí neviditelná

Za divadelní inspicientkou Aničkou Šmídovou přijela redaktorka Českého rozhlasu Region. O lidech ze zákulisí se toho příliš neví. Jóóó, ale naše Anička je hvězda!!!!

Divadelní nápovědku nebo inspicienta divák neuvidí. Bez nich by ale představení ani nezačalo

16. září 2020
Nápovědka zůstává většinou před diváky ukrytá. Příbramskou nápovědku Annu Šmídovou ale můžete vidět v roli pionýrky v představení Hrdý Budžes
Anna Šmídová se do příbramského Divadla Antonína Dvořáka dostala na inzerát. Hercům tam napovídá už téměř čtvrt století. Po těch letech prý pozná, kdy je něco špatně a kdy musí herci hodit slovíčko anebo rovnou celou větu. Její divadelní texty jsou plné nákresů a poznámek. Kromě nápovědy má totiž na starosti také inspici.

Zatímco diváci doma ještě žehlí šaty do divadla, Anička už v divadelním zákulisí rozdává pokyny zvukařům a kontroluje rekvizity. Její hlas vítá herce na představení a její smích umí rozpustit napětí v divadelních šatnách. Občas si zahraje malou roličku. Například v představení Hrdý Budžes se musí nasoukat do kostýmu pionýrky.

Herci nedají na Aničku dopustit, přesto se vždycky vyděsí, když objeví její telefonní číslo na svém mobilním telefonu. Mají totiž obavu, zda něco neprošvihli.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas

Přihlášení Mobilní menu