Stará Blažková

Jak počasí vyhrálo válku

Ve čtvrtek 20. června se odehrálo první venkovní představení. Balada pro banditu se přestěhovala do mého oblíbeného Lesního divadla na Skalce. Předpověď počasí nebyla nic moc, a tím pádem ani nálada. Všichni se dívali k zatažené obloze. Když byla Balada ve své druhé polovině, začal dunět hrom. Nebýt obav z deště, byla to dobrá kulisa. Pršet začalo těsně po skončení. Odnesli to hlavně lidi ze zákulisí, kteří museli v tom dešti balit.

Hned druhý den se do Podlesí jelo znovu, tentokrát s inscenací Jak jsem vyhrál válku. Ta se venku ještě nehrála, a když vezmu nerovné a kamenité jeviště, říkala jsem si, že to nebude jednoduché. A tak jsem jela taky. Předpověď počasí je víc než příznivá.
Technika vyjíždí s velkým předstihem. Nemají to vůbec jednoduché, mnohdy se musí improvizovat.

Garderobiérky a maskérka také hodně improvizují. Mají můj obdiv.

A pak může nastat chvilka odpočinku. Ale opravdu jen chvilka, jakmile se začne zkoušet, všichni opět musí na svá místa.

… zkouší se… Odkud kdo přijde a odejde, jak to bude s lodí a obrněným transportérem na křivém povrchu, kam budou herci padat, aby si nerozbili hlavu o kámen… To, co mají herci zažité z jeviště, je teď úplně jinak. Navíc roli za Danielu Šiškovou přebírá inspicientka Katka Zítková. Připadá mi to, jako když se zkouší úplně nová hra. Milan Schejbal to vůbec nemá jednoduché. Zkoušelo se téměř tři hodiny.

Mezi tím přijíždí březohorští hasiči. Pomáhají divadlu každý rok. To víte, jsme v lese a navíc se střílí…. stačí jiskřička….

Děvčata si chystají pokladnu. Někdo má vstupenky, někdo prachy a někdo programy…

A také občerstvení je připraveno a přicházejí první návštěvníci…

Blíží se jednadvacátá hodina, je teplo, částečně modrá obloha, vypadá to na pěkný večer… Pět minut před devátou začínají padat první kapky. Je jich jen pár. Všichni se dívají do svých chytrých mobilů – žádný déšť není hlášen, za pět minut začínáme. Někdo dokonce prohlásí – je modrá obloha, bude duha. Během dvou minut už to není pár kapek, ale pořádná průtrž. Někteří diváci odcházejí, jiní se krčí pod deštníky a pláštěnkami.

Divná předpověď! Všichni stále doufají… V 21:20 ředitel Petr Bednář a režisér Milan Schejbal odvolávají představení. Je mi z toho smutno. Diváci odcházejí a divadelníci se dívají na tu spoušť… Zem nestačí příval vody vsáknout, je jí po kotníky. Scéna, rekvizity, kostýmy – všechno je mokré. Promočení jsou i lidé. Když si představím, co s tím měli práce… A už si vůbec neumím představit, kde to budou sušit!!! A kdy přijedou domů…? A nedostanou chřipku… a vůbec…
Těžký život kočovných divadelníků! Je mi smutno…

P. S. Dnes je sobota 22. června a ve skanzenu na Vysokém Chlumci se má hrát Balada pro banditu. Odpoledne je už scéna postavena… celé odpoledne prší…

Přihlášení Mobilní menu