Stará Blažková

Jirka Vojta se objevuje na plátnech celého světa

Ten Jirka Vojta se nezdá. Točil film s gay tématikou. A ne ledajaký. Je to krátký film, který se točil loni v srpnu pouhé dva týdny. Délka je 30 minut.

Jmenuje se O otci a popisuje příběh Davida (v podání Jakuba Krejči), který přijíždí na letní chatu k rodičům, aby představil svého partnera Adama (Jiří Vojta) matce (Alena Mihulová) a otci (Antonín Procházka).

Jirko, jak se Tobě, šťastně ženatému muži a otci krásné dcery natáčely milostné scény s mužem? „Především kvůli milostným scénám jsem zvažoval, mám-li do projektu jít. Nakonec jsem se, i díky mojí ženě, rozhodl nebýt srab a dokázat si, že jsem opravdu herec a ne někdo, kdo odmítá vystoupit z komfortní zóny. To rozhodnutí mi přineslo mnoho. Kromě honoráře a skvělých zkušeností pod vedením precizního režiséra i dva týdny v krásném prostředí statku v Českém ráji s péčí, zahrnující i mojí ženu. No a samotná postelová scéna mi přinesla spíš uklidnění, protože jsem zjistil, že tzv. o nic nejde a navíc, že nic choulostivějšího mě už během natáčení nečeká.“

      Na konci ledna měl film premiéru. A najít na internetu recenze je snadné. Všechny jsou kladné.
Premiéra filmu nese vždy atmosféru plnou nervózních úsměvů, napjatého očekávání a smíšených pocitů… Zvláště pokud jde o film, jehož tvůrce znáte, téma se vás týká a přejete si co nejlepší výsledek. V otázce premiéry filmu O OTCI byly všechny obavy zažehnány!

Film neopakuje a neupadá, kam nemá. Postelová scéna jen potvrdila řemeslný um režie i herců! Není ani krátká, ani dlouhá. Nedopouští se zbytečných zkratek, nesklouzává k vulgaritě nebo lacinému kašírování sexu… Celkově se dá říci, že natočit dobrou postelovou scénu není vůbec žádná sranda a Jakub Krejča, Jiří Vojta i Roman Němec to zvládli na jedničku!

 Jirka dokonce premiéru zahajoval na pódiu Lucerny. Úvodního slova se ujal Jiří Vojta spolu s Jakubem Krejčou. Páni působili jako sehraná dvojka (což se skvěle promítlo především ve filmu!), která si umí udělat legraci ze sebe samých. Následně na pódium kina v Lucerně vyšli i Antonín Procházka, Alena Mihulová, Martin Jiránek (zvuk), Tomáš Oliva (autor hudby), Leona Hrnková (produkce) a Roman Němec – otec i matka filmu, scénárista a režisér.

Jirko, noviny o vás píšou jako o sehrané dvojce, ale přece jenom uvádět premiéru… Měl si trému?  „Mírná tréma byla, jako před každým vystoupením. Tentokrát šlo spíš o krátké a vtipné uvedení. Nervózní a zároveň natěšený jsem byl spíš na výsledek filmu, který jsem viděl na premiéře poprvé. Nevěděl jsem, jak moc toho bude v intimních scénách a ve scénách, kde se producíruji nahý vidět, a jak vůbec vyzní celý film. Přestože už jsem věděl o režisérových technických schopnostech, vnímavosti a preciznosti, stejně mě výsledek mile překvapil a pohrál si i s mými emocemi. Podotýkám, že režisér Roman Němec celý film vymyslel, natočil a postprodukoval a poprvé pracoval s profesionálními herci. O úspěšnosti filmu svědčí jeho přijetí na nejvýznamnější festivaly krátkých filmů v USA a Evropě.“

Film O otci zřejmě v kinech neuvidíte. Ale zato, jak Jirka říkal, pilně objíždí festivaly. A to velmi úspěšně. Už jenom dostat se například na festival do Filadelfie, kde berou 1,3% přihlášených filmů, je velký úspěch.

V oceněních se příliš nevyznám, tak jsem je zkopírovala:

Ocenění

Short to the Point Bukurešť Official Selection

Short to the Point
Bukurešť
Official Selection

FLIX Philadelphia Official Selection

FLIX Philadelphia
Pennsylvania, USA
Official Selection

Milledgeville Film Festival Georgia Official Selection

Milledgeville Film Festival
Georgia, USA
Official Selection

Depth of Field Delaware Official Selection

Depth of Field
Delaware, USA
Official Selection

Dobrý, co?! Jirko, gratulujeme!

Přihlášení Mobilní menu