Stará Blažková

Koncert v D-klubu: Iby Pop a William Valerián

Při prvním květnovém koncertu zazní v D-klubu duo ve složení: kytarista Iby Pop a saxofonista William Valerián.

Iby Pop je hudebník, výtvarník a zpěvák hrající na kytaru, bicí a klavír. Spolupracoval s celou řadou českých umělců, např. s CALM SEASON (bicí, perkuse, vokály), s jedinečným novým cirkusem CIRK LA PUTYKA, herečkou Annou Polívkovou, mezinárodním divadelním souborem N.I.E., atd. Iby Popa poznáte podle uhrančivě tmavého basbarytonu, ve kterém je možné postřehnout rezonanci Gypsy music, Mike Pattona, Dave Mathewse nebo hezouna Ezry.

V D-klubu vystoupí společně se saxofonistou Williamem Valeriánem. Kluci spolu hrajou zhruba 6 let. Potkali se na hudebním „battlu“, kde stáli proti sobě. Tady se skamarádili a v průběhu doby různě potkávali. William vystudoval DAMU a Iby UMPRUM, kde v rámci studií navštěvoval na DAMU semestr scénografie. Tam se také potkávali. Iby pozval Willa k sobě do kapely „AnIby neřekla“, kterou má s Annou Polívkovou. A v současné době hraje Will i v Ibyho kapele „Iby & Pops“. 

Jejich hudba je čistě autorská, Iby Pop k ní říká: „Moje hudba je kombinací akustické kytary a všech možných roztodivných a magických zvuků, které mi jdou hlavou. Rád si s těmito náhodnými zvuky hraju a přidávám je do mých písní. Nápady často přichází, když jdu po ulici, nebo když mluvím s někým, kdo mě inspiruje svým životním příběhem. A díky skvělým muzikantům, které mám kolem sebe, a kteří umí zahrát skvěle od jazzu, rocku, popu až po klasickou hudbu, se mi daří tyto hudební vize přidat do mých písní.“

A ještě jedna zajímavost. Víte, co je „ibytar“?  Iby prozradil: „Můj plně funkční model klasické kytary v elektrické podobě. Bakalářská práce na UMPRUM v Praze, kterou jsem dokončil v září 2016. Vždy jsem chtěl mít svůj model kytary a svůj design, čímž mě velmi inspiroval hlavně Prince a jeho kytara Symbol. Po dlouhém hledání a práci, která se završila v mojí bakalářské práci a vznikla ibytar“.

Ibyho a Williama si můžete poslechnout 10. května od 19 hodin. Vstupenky jsou již v D-klubu v prodeji.


Přihlášení Mobilní menu