Stará Blažková

Koncertní smršť

V dubnu bude v příbramském divadle jeden koncert za druhým. Začíná se hned 4. dubna koncertem Jiřího Schmitzera. Tento český herec a písničkář se narodil 25. listopadu 1949. Jeho umělecké zájmy se původně neubíraly k herectví, ale spíš hudebním směrem, kdy v několika kapelách hrál na baskytaru. Ale začal se učit zámečníkem, nakonec vystudoval elektrotechnickou průmyslovku. Po maturitě se až na druhý pokus dostal na DAMU. Poté nastoupil do Činoherního studia v Ústí nad Labem, od roku 1985 je členem Ypsilonky.

Působí také jako skladatel, skládal hudbu pro divadelní inscenace (mj. i pro Národní divadlo). Vystupuje i jako písničkář se svými převážně humornými písničkami. Vydal již čtyři alba. Zpíval na albu Bratří Ebenů Já na tom dělám a Ebeni v zahradě.
V roce 2008 vydal knižně pod názvem Kanimůra ze Šardonu výbor svých textů. U mladší generace je známý hlavně díky písni Máte na to? („Prdel“).
„…málokdy se člověk sám v sobě trefí, buď se podceňuje, nebo naopak zase přeceňuje. Navíc každý člověk, který se aspoň trochu snaží používat mozek, trpí mindráky – ať už je vědec, herec nebo fotbalista. A čím jste starší, tím víc na vás padá tíha zodpovědnosti, kterou jste si jako mladý k tělu vůbec nepřipouštěl.“
Hrál ve slavných filmech Marečku, podejte mi pero!, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Vesničko má středisková, Černí baroni, Báječná léta pod psa, Kytice, Kráska v nesnázíchKanárek a mnoha dalších. Jiří Schmitzer je dvojnásobným držitelem Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve filmech Bumerang (1997) a Kráska v nesnázích (2006). Také je držitelem Ceny české filmové kritiky za hlavní roli ve filmu Jako nikdy.

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers – 5. 4. 2017 19:00
Melody Makers – orchestr hrající jazz, swing a taneční hudbu z 20., 30. a raných 40. let, není podle mě třeba představovat.

Melody Makers se úspěšně snaží o přesnou interpretaci dobové hudby (swingové éry) a zabývají se nejen americkými skladbami, ale i raným českým či slovenským džezem. Ke hře používají i dobové nástroje, které jim zaručují opravdovou autenticitu skladeb. Vydali 14 CD.

Irena Budweiserová vystoupí na malé scéně 18. dubna
Irena je proslavená svým hlasem, který hravě zvládá blues plné emocí i gospelovou muziku. Prošla si skvělou sólovou kariérou i mnoha kapelami. Tou nejznámější a nejuznávanější se stal Spiritual Kvintet, se kterým projela doslova celý svět a získala si sympatie, uznání a lásku všech svých posluchačů.

„Troufám si říct, že v případě žánru jako je spirituál nebo blues stačí kliknout na internet a vidíme a slyšíme interprety takového kalibru, že já jsem proti nim spící panna. Tento žánr bez energie a prožívání nefunguje.“

23. dubna na velké scéně – Poslední recitál Marty Kubišové. Tak v tomto případě asi nemusím napsat ani řádku. Tak snad, že kromě zpívání, miluje svou dceru a psy. Ty podporuje, jak se dá. Od roku 1998 je její domovskou scénou Divadlo Ungelt v Praze a jeho ředitel Milan Hein je blízkým kamarádem.

A pozor! Rozhodla se, že se zpěvem končí 1.11. 2017. Takže teď máte úplně poslední možnost.

https://www.youtube.com/watch?v=0FTXuvqepWU

Tak, a stop! Musím se zarazit, kdybych pokračovala, tak to bude nejdelší zpráva, jakou jsem kdy napsala. Tak jenom orientačně:

 4. dubna, Velká scéna – Jarní koncert ZUŠ Antonína Dvořáka Příbram

 7. dubna, D-klub, Let´s Go! – americké spirituály bez doprovodu nástrojů ve formě a capella.

8. dubna,  Estrádní sál – skupina Škwor

11. dubna, Malá scéna – Pavel Dobeš

19. dubna, Velká scéna – The Backwards – Beatles revival

25. dubna, Malá scéna – Rangers Band

27. dubna, Velká scéna – Slavnostní zahájení HFAD, Pavel Šporcl

Tak to je snad už trochu moc. To by mě zajímalo, jak si vyberu. V dubnu bude 11 koncertů! A teď babo raď! No co, nějak si poradit musím (hlavně s ohledem na můj důchod)…

Přihlášení Mobilní menu