Stará Blažková

Maryša zahajuje druhou polovinu sezóny

Příbramské divadlo se vrhlo na českou klasiku. Maryša je nejlepší a nejslavnější české drama, které je zároveň vrcholem tvorby bratří Mrštíků. Maryša není úplně vymyšlený příběh. Námět našel Alois Mrštík v moravské vesnici Těšany a chtěl jej zpracovat jako román. Vilém však prý navrhl napsat na motivy původně celkem jednoduchého příběhu skutečné drama. Ukázalo se, že to byl skvělý nápad. Maryša měla premiéru v pražském Národním divadle v květnu 1894 a od té doby prakticky nezmizela z jevišť. Byla adaptována i pro balet, operu a rozhlas.

Myslím, že většina z nás zná, alespoň nosnou osu příběhu –  Maryša, Vávra, otrávený kafe, a tak…
Autorem návrhů scény i kostýmů je Miroslav Král (uprostřed).

Tragický příběh mladé ženy, kterou zničily obecné konvence, rodinná a společenská autorita, poslušnost, pravidla, jimž se nevzepřela. Dostává se do situace, kdy likviduje sama sebe i svého manžela. Ten příběh dramaturgům nepřipadá ani trochu starý. Každá z jeho postav má svou pravdu a každá z nich by našla sobě podobnou i dnes. Kolik lidí z různých důvodů popírá sebe sama, svoje pocity, své touhy ve jménu cizích omezení a „dobrých úmyslů“, jež mu vládnou, jimž dovolil, aby mu vládly – je to snad málo současné? Ale je to ještě život, anebo cesta do pekel?

První čtené zkoušky proběhly už v srpnu!

Ve scénáři udělala dramaturgyně Kateřina Fixová dost škrtů: „Pryč jde především folklór. Mírně jsem proškrtala i náboženské věci, které už pro nás nejsou důležité. A vyřadila jsem asi šest postav, které byly nevýrazné a neměly pro děj zásadní důležitost. Ale  zůstává stylizovaný jazyk bratří Mrštíků, který k Maryše jednoznačně patří.“

Překvapením určitě bude role Lízala, kterou ztvární Tomáš Töpfer. Milan Schejbal, s humorem sobě vlastním, mi prozradil, jak proběhl první rozhovor:
S. Budeme dělat Maryšu a kromě mě, není žádný adept na postavu Lízala. A ty by ses mi hodil.
T. To bude u vás v Příbrami?
S. Jo.
T. A budeš to dělat Ty?
S. Jo.
T. Tak jdeme do toho.

Kromě Tomáše Töpfera v roli Lízala v inscenaci hrají:
Lízalka: Helena Karochová
Maryša: Anna Fixová
Vávra: Vladimír Senič
Rozára: Daniela Šišková
Francek: David Krchňavý
Horačka: Eva Miláčková
Strouhalka: Kateřina Fixová
Stařenka: Helena Vondrušková
Hospodský: Martin Dusbaba

Premiéra 18. a 19. října 2018 na Velké scéně DAD Příbram.

 

 

 

 

 

 

Přihlášení Mobilní menu