Stará Blažková

Mejdan jak se patří

Nejen „Divadlo patří dětem“ nebo „Vánoce v divadle“, ale nově i „Karnevalový mejdan“, se zařadil do divadelní nabídky akcí pro děti. A bylo to fakt mejdlo.

Odpoledne zahajoval DJ Mirda Šmerda. Ale to už se mu na jeviště vkrádala Agáta, která celým odpolednem provázela.

Jak Agáta přiznala, sama by to nezvládla, a tak požádala o nějakou výpomoc. A víte, koho jí vedení divadla přidělilo? Uličnice! A to doslova.

Holek bylo všude plno, byly hodně živé a někdy taky zlobily. Dokonce jsem zaslechla malou holčičku, která si Agátě stěžovala: „Ty Uličnice, ale zlobjej.“ A vedle stojící chlapeček se přidal: „To teda jo. Mamka mi říká, že taky zlobím, ale takhle ne!“ Agátě musel občas Uličnice zkrotit žižkovský Pepík. 

Nosnou písničkou celého odpoledne byla Beruška:
Beruško, půjč mi jednu tečku,
třeba tu co máš na zadečku,
musím ji napsat za větou,
ať se mi slova nepletou… ♪ ♪ ♪ ♪

Uličnice ji uměly nejen hezky zpívat, ale měly připravený i taneček. K tomu ale potřebovaly „opravdovou“ Berušku. A Beruška přiletěla a s uličnicemi si zatancovala. A děti? Ty byly opravdu učenlivé a brzy tančily společně s Uličnicemi a Beruškou.

Písnička Beruška se tančila během odpoledne asi třikrát a po každém tanečku rozdávala Beruška, berušky čokoládové. A byl o ně takový zájem, že Uličnice a Agáta musely pomáhat aby se dostalo i na malé děti.

Agáta byla dost nesamostatná. Nejdřív potřebovala Uličnice a potom někoho na práci. Nastoupila Rychlá rota. A byla opravdu rychlá! Ve chvilce nanosily a rozestavěly židle a některé to zvládly i s tanečními kreacemi. Děti jen s napětím čekaly, co se bude dít.

Přišla „židlovaná“. Známá soutěž, při které se chodí kolem židlí. Jakmile přestane hrát hudba, děti se musí rychle na židle posadit. A židle se odebírají, je jich méně a méně, až zůstane jeden vítěz, který obsadí poslední židli. Tahle židlovaná byl masakr.
Vstupenky si dopředu nezakoupilo ani 200 zájemců. Pořadatelé nepočítali s tím, že jich celkem přijde okolo 500. Agáta to prostě nezvládla. A tak přenechala moderování a náročnou koordinaci Mirdovi a žižkovskému Pepíkovi.

A pak přišlo velké překvapení – z mlhy a kouře vystoupil – Superman! Agáta jenom zírala. Na ramenou měl velké auto – jeho poslední záchrana. Řidič je prý v pořádku. Děti s nadšením vyzkoušely Supermanovu sílu. Za provaz jich tahalo opravdu hodně. No jo, Superman je prostě chlapák. Mezi dětmi si našel stejný „živočišný druh“ a s dětmi se i fotil.

Agáta Uličnice moc nezvládala a je pravda, že je někdy prudila. A Uličnice se naštvaly! Vyběhly na pódium, vytrhly Agátě mikrofon a spustily…
Straší teta Agáta, Agáta, teta Agáta
byla příliš bohatá
a ke všem lakomá
řeknu tetě Agátě, Agátě, tetě Agátě
nech už toho proklatě
kdo tohle trpět má… ♪ ♪ ♪ ♪

Agátě se to zpočátku moc nelíbilo a schovávala se, ale když se roztleskal celý sál, vzala Uličnice na milost.

A taky byla taneční soutěž. Začínalo se makarenou. A světe div se! Předtancovávala Rychlá rota! Agáta se snažila přidat, ale vůbec jí to nešlo. Deset vybraných tanečníků si převzalo ceny.

Rychlá rota se tak rozjela, že v tanci pokračovala i na parketu.

Mě zaujala jedna jejich členka. Tančila, když nosila židle, tančila, když fandila, tančila zkrátka pořád. To zkrátka neměla být žádná montértaška… To měla být Uličnice.

Ostatně Agáta se také pěkně rozjela. Vyzkoušela si znova spartakiádu. Balónky ji asi navrátily do mládí. To by mě zajímalo, co jí ten ředitel říká, že je tak překvapená (nebo pohoršená…).  „Zavaž mi střevíček“ přikázala Uličnici. Superman jen zíral. A když začala Heidi Janků zpívat – když se načančám, Agáta si to okamžitě vzala k srdci.

Vyhlásilo se také 20 nejhezčích masek, ale bylo to trochu nespravedlivé. Uličnice, jako porota si s tím nevěděly rady, protože všechny kostýmy byly hezké.

Uličnice byly z vyhlašování celé rozladěné a tak rychle vyběhly na balkon a začaly odstřihávat balónky. Agáta vyzvala děti, aby si každý chytil jeden balónek. Bylo u toho pořádně veselo.

A k čemu balonky? Rychlá rota byla připravena. Každé dítě, které ukázalo balonek, dostalo dárek. Dostaly ho úplně všechny děti.

Myslím, že karnevalový mejdan se fakt povedl. Tanec a smích vedly!

Ale to, co bylo pro pořadatele opravdu překvapením, byli rodiče i prarodiče. Jejich zapojení do veškerého děje bylo úžasné. A jak tančili!!!! Agáta si dokonce jednu maminku zavolala k sobě. „Vaše taneční výkony nejdou přehlédnout. K definitivnímu rozhodnutí mě přivedla Vaše makarena. Dárek žádný nemám, ale dojděte si ke koktejlovému baru vybrat, na co budete mít chuť.“ Děti i ostatní rodiče mamince pořádně zatleskali.

Milí rodiče, bez Vaší iniciativy, by to nebyl ten správný mejdan. Děti si klidně mohou společně s Michalem Davidem zpívat …my máme prima rodiče… U pořadatelů máte jednoznačně – 1٭٭٭٭

A ještě malá douška na závěr. Agáta si s uspokojením vyslechla na karneval samou chválu. A jedna maminka jí velmi pobavila (zřejmě návštěvnicí divadla nebyla): „Je to moc krásný karneval. Ale máte výhodu v tom, že jste divadlo a máte herce.“ Agáta překvapeně zvedla obočí: „Myslíte všechny účinkující v kostýmech – Rychlou rotu, Uličnice i ostatní?“ „Přesně tak.“ Agáta se pousmála: „Ale to je pár brigádníků a ostatní jsou holky z kanceláří. Takhle tady řádí třeba ekonomka, sekretářka, holky z marketingu nebo z obchodního oddělení.“ Maminka se rozesmála: „Tak to jste tím divadlem už načichli.“

Milane Schejbale, čteš to? No, kdybys náhodou potřeboval na jevišti záskok, zajdi si za ekonomkou nebo do sekretariátu…

A díky rodičům, máme i tehle fajn sestřih videí z mobilu. Tatínku Honzo, děkujeme.

VIDEO

 

 

 

Přihlášení Mobilní menu