Stará Blažková

Müller režíroval Pratchetta

Také máte rádi knihy Terryho Pratchetta? Příbramské divadlo od tohoto autora hrálo inscenaci Stráže! Stráže! A nyní se můžete podívat na další hru – Mort.

Příběh z bájné Zeměplochy vypráví o mladíkovi jménem Mort, kterého se jeho otec marně snaží dát do učení. Nikdo ho totiž nechce. Je to moc milý mládenec, jenže … no … moc přemýšlí. Na poslední chvíli se ale objeví tajemný muž s kosou, který ho vezme k sobě do učení. Mort zjistí, že kvůli tomu nemusí zemřít, a nabídku přijímá. Ale Smrť si dříve nebo později najde každého. Netrvá však dlouho a Mort pochopí, že se jeho romantické touhy jen málo snášejí s vážnou úlohou Smrťova asistenta, a když pozná překrásnou princeznu Keli, která má být zavražděna a kterou má právě Mort dopravit na onen svět, začnou se věci rychle zaplétat…

A proč o tom píšu? No samozřejmě kvůli Pratchettovi. Ale nejen kvůli němu. I kvůli režisérovi. Tuto hru totiž režíroval náš Filip Müller. Je velmi aktivní režisér Divadelního souboru Lázní Toušeň.

B. Proč sis zvolil právě Pratchetta?
M. Mám rád jeho knihy. I filmová nebo divadelní zpracování. Takže autor byl jasný. Spíš jsem dlouho přemýšlel, který titul. A Mort nebývá tak často divadelně zpracován. Dramatizaci jsem trochu upravil a seškrtal.

B. Co říkal na Váš výběr soubor?
M. Většina souboru jsou Pratchettovci, takže jsme si rozuměli.

B. Existují přímo fankluby Pratchettovců. Nekontaktovali vás?
M. S některými jsme přímo ve styku. Například s panem Čápem, který je velký fanoušek Pratchetta. Hru Mort z osmi uvedení, viděl sedmkrát. A už se stal i naším fanouškem. Dokonce nám založil fanklub. Ale jinak Pratchettovci mají zájem velký, například klub z Brna si objednal celé představení. A když jsme hráli v Žižkovském divadle, přišli Pratchettovci i v kostýmech.

B. Terry Pratchett je fantazie. Nebyla scéna nebo kostýmy tak trochu oříškem?
M. Já mám tu výhodu, že pracuji sám. Navrhuji si scénu i kostýmy. Vycházel jsem z Marca Simonettiho, který kreslí postavy ze Zeměplochy.

B. No a co ta samotná režie?
M. Já jsem s ní neměl problém. Za dva měsíce příprav jsem to už měl poskládané v hlavě. Samozřejmě jsou to amatéři, takže je potřeba se té práci věnovat detailněji než s profesionály. Ale každý do té hry přinesl kus sebe. A přestože je tam hodně postav a tím pádem herci musí zvládnout několik rolí najednou, tak myslím, že se jim to povedlo…

B. Proč by na tuto hru měl příbramský divák jít?
M. Je to barevné, veselé, velmi vtipné… A fantasy se na divadlech příliš často nevidí. No a režíruju to já!

A Filip tentokrát bude i na jevišti. Musí zaskočit v jedné z hlavních rolí za nemocného herce.

„Mort“ se hraje na malé scéně už tuto sobotu 24. února od 19 hod.

Podívejte se na ukázku:

Podle Filipa, je jedním z důvodů, proč byste na tuto hru měli jít, jeho režie. Pokud tento fakt má být důvodem k návštěvě divadla, tak to asi budete chodit na malou scénu častěji. Filip bude totiž režírovat i hru v Příbramském divadle. „Můj romantický příběh“ bude mít premiéru 4. května.

A to víte, že si to pohlídám. Určitě budu přinášet postřehy ze zákulisí. Třeba kolik jeho kolegů bude chtít stávkovat… Kolik jich pod režijním vedením Filipa podá výpověď a tak….

 

Přihlášení Mobilní menu