Stará Blažková

Na Černobílý svět svítilo sluníčko

Jak vypadá život ve tmě, si mohli vyzkoušet návštěvníci „Černobílého světa“. Navazoval na „Černou kavárnu“, kterou každoročně pořádá příbramské divadlo společně s příbramskou odbočkou Sjednocené organizace pro nevidomé a slabozraké (SONS) v D-klubu. Letos „Bílá pastelka“ dospěla do věku 18. let, tak se pořadatelé na počest její dospělosti, rozhodli kavárnu rozšířit na celodenní akci i před kulturním domem.

„Černá kavárna“ dala opět návštěvníkům možnost vyzkoušet si, jak funguje jejich hmat, čich nebo sluch. Mohli si zahrát i společenské hry, jako jsou piškvorky, Člověče, nezlob se, domino a další. I tyto hry se dají hrát s absencí zraku, i když to vůbec není jednoduché. Protože 80% všech informací získáváme zrakem, tak není jednoduché uchopit skleničku, když přesně nevíte, kde stojí a nevylít ji. I schody vedoucí do D-klubu není lehké zdolat, i když máte vedle sebe navigátora.

Venku se zápolilo se zdoláním dalších disciplín. Třeba takový showdown. To je něco jako ping-pong, pouze míčky nelétají nad sítí, ale posílají se pod ní. Míčky chrastí, takže sluchem můžete rozeznat jejich pohyb. Cílem je strefit se do soupeřovy branky – dolíku ve stole.
U krabicové stezky jste se museli zout a citem v chodidle poznat, po čem šlapete.

Další disciplínou byl goalball, To je … no, prostě soutěžící sedí na karimatkách a musí si hlídat celou svojí stranu a míč, který posílá soupeř chytit. Návodem byla rolnička v míči. Jak se orientujeme v terénu s bílou holí, jste si mohli vyzkoušet při průchodu vyznačenou stezkou, kterou na jedné straně lemovaly obrubníky chodníku a na druhé zábrany.

„Černobílý svět“ přijela navštívit i výkonná ředitelka SONS ČR Ing. Věra Hrádecká. Osobně si všechno vyzkoušela, showdown si zahrála s vedoucí příbramské odbočky SONS Radkou Lienertovou. Paní ředitelka byla z akce nadšená a velmi ocenila příbramské divadlo, které celou akci spolupořádalo, a nemohla uvěřit, že asistenci vykonávala děvčata z divadla. V „Černé kavárně“ to vůbec nebylo jednoduché. Vždyť taky holky musely projít školením. Byla potěšena i tím, že Město Příbram na akci přispělo částkou 20 000 korun.

U stánku SONS bylo pořád plno. Nejen, že jste si mohli koupit výrobky klientů tohoto sdružení, ale zájem vyvolaly především různé pomůcky nevidomých. A zájem byl i o Kanta. To je vodící pes Andrey Hlaváčkové. Provede ji bez problémů ulicemi, upozorňuje na překážky a řadu dalších potřebných věcí pro nevidomé. Na „Černobílém světě “ například ukázal, jak podá paničce hůlku, když jí upadne. Všechny pobavil hledáním lavičky. Před pódiem postavili pořadatelé židli a Andrea vydala pokyn: „Najdi lavičku!“ Kanto se měl vypravit k židli, která stála nejblíž. Tu ale naprosto minul a šel k nejbližší, plně obsazené lavičce. Tam se zastavil a téměř vyzývavě se díval na sedící lidi, až se se smíchem zvedli a místo uvolnili. Kanto se těšil i velkému zájmu návštěvníků, a to nejen dětí. Neustálé hlazení mu zřejmě vůbec nevadilo.

Na akci jsme se mohli přesvědčit o šikovnosti nevidomých lidí. S obdivem jsem si prohlížela obrazy zrakově postiženého Karla Červenky (v klobouku). A nejen já. Karel prodal více jak polovinu vystavených děl. Mimochodem, i já jsem si obraz koupila. Návštěvníci se  začali shlukovat u pódia, když začal zpívat nevidomý konzervatorista Radek Žalud. Kromě zpěvu se živí i montováním programu pro nevidomé do počítačů a zároveň dělá lektora výuky. Tak to už vůbec nedovedu pochopit!

K neopakovatelné atmosféře přispěly i kapely, které se celý den střídaly na pódiu.

A jak dopadla „pastelka“? Zeptala jsem se Radky Lienertové: „Vybralo se téměř deset tisíc korun.“  Já to nedokážu posoudit. To je hodně nebo málo? „To je úplně neuvěřitelné. Všem, kteří přispěli, moc děkujeme.“
A ještě jsem se zeptala Anny Čiperové, jak je s akcí spokojená? „Černobílý svět naprosto splnil naše očekávání. Reakce návštěvníků byly velice milé. A naprostá většina byla velmi překvapena tím, jak je život ve tmě těžký. Já jsem chtěla moc poděkovat všem kapelám a souborům, což byly – Pohoda Blues, Origami, Annanna´s, Pindy z gyndy, Roofers, Bacha baby a Ladies & Gentleman´s. Vystoupily bez nároků na honorář ve prospěch „Bílé pastelky“. Zrovna tak bych ráda poděkovala svým kolegyním, studentům z Gymnázia pod Svatou Horou, příbramským dobrovolným hasičům a všem ostatním brigádníkům, kteří se sami hlásili s tím, že by rádi pomohli. Média nám sdělují jednu negativní zprávu za druhou. Ale ten, kdo se často pohybuje mezi lidmi ví, že stav společnosti je fajn.“

A to by mohla být tečka!
Z „Černobílého světa“ očekávejte ještě jednu zprávičku – budou výherci!

 

Přihlášení Mobilní menu