Stará Blažková

Na Velkého Gatsbyho se přijela podívat autorka Rebekka Kricheldorf

Nová hra příbramského divadla Velký Gatsby vykročila za svými diváky. A podle velkého aplausu po premiéře předpokládám, že to bude cesta dlouhá. Premiéra je pro divadelníky velkou událostí. Ta čtvrteční měla ještě slavnostnější nádech. Z Německa se přijela podívat autorka Rebekka Kricheldorf, která hru napsala podle románu Francise Scotta Fitzgeralda.

Po premiéře se všichni, kdo se na hře podíleli, sešli na jevišti. Zde jim za práci poděkoval režisér Milan Schejbal a ředitel Petr Bednář. Nechyběl ani přípitek. A o Rebekku byl zájem. Trpělivě odpovídala na všechny otázky. A to nejen profesionálů, ale udělala si čas i na moje otázky.
B. Přenést literární dílo na jeviště není vůbec jednoduché, zvláště u takového románu jako je Velký Gatsby. Jak se to dělá?
K. Román jsem vzala pouze jako základ, jako šablonu. Příběh jsem přizpůsobila svým pocitům. Udělala jsem s ním vlastně co jsem chtěla, a jak jsem to cítila.
B. Příbramské divadlo je teprve druhým divadlem v České republice, které hru Velký Gatsby uvedlo. Viděla jste i inscenaci v Ostravě?
K. Ano viděla.
B. Dá se udělat nějaké srovnání?
K. Obě představení byla naprosto rozdílná. V Ostravě se soustředilo především na evokaci nálady a na výpravnost. V Příbrami se představení soustředilo na charaktery postav.
B. Jste sice autorka, ale přece jenom, není problém jazyková bariéra?
K. (smích) Česky rozumím pouze slovu „šnek“. Ale příběh samozřejmě znám a proto zhruba vím, co přijde a příběh si užiju i bez znalosti češtiny.
B. Jak se Vám líbily výkony herců?
K. Výkony se mi opravdu hodně líbily. Oceňuji, jak přesně herci dokázali vykreslit charaktery postav. Opravdu se mi to moc líbilo.

Večer pokračoval v Déčku. Ani nevím, jak se to stalo, ale ocitla jsem se u stolu, kde seděla Rebekka a Michal Kotrouš z Aura-Pontu, který tlumočil. Chvíli jsem poslouchala a pak jsem se snažila přes Michala vysvětlit, jaké píšu stránky. Rebekka se rozesmála: „Ááá, bulvár!!“ A hned se obrátila na Michala Kotrouše a začala vyprávět: „Jsem introvert i extrovert v jednom. Podle toho jakou mám náladu a kde se právě nacházím. Ve volném čase cvičím taekwondo. Přestala jsem kouřit. Zjistila jsem, že když sedím s přáteli, piju víno a kouřím, tak rána jsou o hodně horší. Měla jsem na výběr cigarety nebo víno. Dala jsem přednost vínu.“
Velmi jsem ocenila její pomoc. Ještě nikdy se mi nestalo, aby někdo dobrovolně poskytoval informace pro „bulvár“.
A to není všechno!! Docela jsme se „zapovídali“ a Rebekka mě pozvala do Berlína!!!! „To bych musela jet jedině s Michalem. Bez tlumočníka se neobejdu.“ Rebekka s úsměvem namítla: „Ale mohla. Letos jsem byla v Argentině, kde se hrála moje hra. Španělsky neumím ani slovo, a jaký to byl hezký večer.“

Dramaturgyni Pavlíně Schejbalové přišel druhý den mail od Michala Kotrouše:
Ještě jednou velké díky za ubytování, pohostinnost a skvělého Gatsbyho. Autorce se moc líbil a bude šířit slávu Příbrami v Berlíně a dál!

P. S. Já si připisuji také své malé zásluhy. Rozšířila jsem Rebekky slovní zásobu češtiny. Kromě slova „šnek“ už i výborně zvládá i „na zdraví“!

Ještě se podívejte na reportáž: Premiéra

Přihlášení Mobilní menu