Stará Blažková

Vozíčkáři mohou od září parkovat v divadle

S výtahem v divadle, je to jako s paní Colombovou. Pořád se o ní mluví, ale nikdo jí neviděl. Lidé vznáší požadavky na radnici, telefonují do divadla.
„Je opravdu hodně nepříjemné vysvětlovat lidem, kteří to mají kvůli svému postižení, už tak dost těžké, že do divadla nemohou“ říká zástupkyně ředitele Anna Čiperová. 
V roce 2016 vozíčkáři a hendikepovaní lidé před divadlem demonstrovali. Oceňovala jsem, že se vedení radnice neskrývalo, ale přišlo mezi demonstrující. Starosta Jindřich Vařeka a jeho zástupkyně Alena Ženíšková slíbili, že se pokusí, aby byl výtah do konce volebního období hotov. Nebyl. Ale od Čiperky vím, že to bylo komplikované. Dotace na výstavbu výtahu by se mohly poskytnout pouze v případě, že bude bezbariérový přístup od nejbližší autobusové zastávky, což znamená od II. polikliniky. A tato cesta v projektu nebyla.

Ale teď už se konečně dočkáme. Nejen vozíčkáři, ale i ostatní, kteří mají problémy s chůzí, se dostanou do divadla. Výtah bude z boku divadla. Je to jediné místo, kudy se dají obsloužit všechny prostory divadla. První zastávka v kině, kudy se dá projít na malou scénu, druhá u šaten a poslední zastavení u foyer divadla, kde se návštěvníci dostanou jak na velkou scénu, tak do estrádního sálu.

Ohledně výtahu, mám své ale… Nelíbí se mi, že povede téměř středem terasy. Ale nejsem stavebník, zřejmě to z boku terasy nejde.

Vizualizace Michal Profant

Že výtah opravdu bude, a že se začne stavět už na konci června, slibuje pan starosta Konvalinka. Tak to přece musí být pravda, že jo?

 

Přihlášení Mobilní menu