Stará Blažková

Oslavy 60 let divadla – IV. díl

Návštěvníci divadla si během oslav určitě všimli výstav ve foyer, které byly zaměřeny právě k 60 letům divadla. Galerie Františka Drtikola Příbram připravuje už řadu let výstavy v divadelním foyer.
„K výročí divadla jsme připravili takové ohlédnutí za způsobem propagace, který byl v divadle od jeho počátku v roce 1959. Z plakátů jsme udělali symbolickou výlepovou plochu. Nesmírně vstřícně se zachoval Státní okresní archiv v Příbrami s paní ředitelkou Věrou Smolovou i ředitel Státního archivu v Praze Daniel Doležal“, říká ředitelka galerie Hana Ročňáková.

Protože do divadla chodím už opravdu dlouho, tak jsem plakátovací plochu zhlédla trochu s nostalgií. Všimněte si třeba herečky vlevo na plakátu ke hře Pygmalion. Nepřipomíná vám někoho? No, jasně. Je to Jarmila Vlčková z Hrdého Budžesu.

Ve foyer jsou vystaveny i kostýmy. S iniciativním nápadem přišly divadelní švadleny Zuzka Růžičková s Aničkou Marešovou. Vždycky mě fascinovalo, jak si lidi v divadle sami vymýšlí práci. Připravit výstavu nebylo nic jednoduchého. Spoustu času strávily nad knihami a fotografiemi, aby jednotlivé kostýmy přiřadily ke správným hrám a našly i datum premiér.

Přihlášení Mobilní menu