Stará Blažková

Ozvěny hlediště

Tak tenhle článek jsem našla na internetu v Ozvěnách hlediště. Terezo, děkujeme, že se o naše divadlo zajímáte a dáváte o něm vědět i ostatním. (Jó, a díky za odkaz i na moje stránky 🙂). 

Světový den divadla tak trochu odlišně
Dnes slavíme Světový den divadla. V současnosti se slaví ve více než 100 zemích světa. Myšlenka na vznik svátku přišla na 9. Kongresu Mezinárodního divadelního ústavu. Konal se v červnu 1961 ve Vídni. Cílem bylo, aby se divadelníci i obecenstvo zamysleli nad významem a úlohou divadla, dále vyjádření solidarity divadelníků celého světa a šíření a posilování vzájemného porozumění mezi národy.

UNESCO záměr přijalo a zařadilo Světový den divadla do Kalendáře výročí. Od roku 1962 je Světový den divadla slaven rozmanitými způsoby. Důležitou součástí svátku je Poselství. Mezinárodní divadelní ústav každý rok požádá významnou divadelní osobnost k jeho napsání. První Poselství napsal Jean Cocteau. Dalšími oslovenými v průběhu let byli např. Laurence Olivier, Dimitrij Šostakovič, John Malkovich či Dario Fo. I Naše republika má svého zástupce mezi autory Poselství. V roce 1994 byl požádán Václav Havel. Poselství ke Světovému dni divadla je pak čteno ve všech divadlech.

Letos máme divadla uzavřená. Žádná představení se nekonají, přehlídky jsou zrušeny. Ale přesto divadla žijí dál, jen trochu jinak. Dám příklad ze svého okolí.

Divadlo A. Dvořáka Příbram se vrhlo na pomoc v boji s epidemií. Zapojilo se do výroby roušek. K dnešnímu dni jich dokázali našít přes 2,5 tisíce. Hotové roušky putují na radnici do krizového štábu města a odtud jsou rozdělovány tam, kde jsou potřeba.

Když nemohou diváci do divadla, rozhodlo se divadlo, že půjde za svými diváky až k nim domů. Každý pátek je připraven záznam divadelní inscenace z repertoáru příbramského souboru. Dosud jsme mohli zhlédnout Na skle malované a Přelet nad kukaččím hnízdem. Co bude dnes na programu? Necháme se překvapit. Na prvního dubna se připravuje také online vysílání vystoupení Muži z Hauzu. A proč se o něm zmiňuji? Jednak abyste o něm věděli, samozřejmě. Druhým důvodem je možnost jak podpořit divadlo v jeho práci. Na představení Muži z Hauzu je možné zakoupit eVstupenku v hodnotě 50 Kč. Výtěžek z představení poslouží k nákupu materiálů na výrobu roušek. Více informací na odkazu https://www.divadlopribram.eu/program-a-aktuality/.

Pro své nejmenší návštěvníky začali herci připravovat vysílání pohádek. Každý den od 14 hodin se tak děti můžou těšit na Neználkovy příhody. Sice je to přednostně pro děti, ale přiznám se, že i já si ráda poslechnu. Pamatuji si, jak jsem je jako malá četla. 🙂

O dění v divadle nás pravidelně informuje Fany Blažková, která ví o všem, co se v divadle šustne. Podívejte se na její stránky https://www.divadlopribram.eu/stara-blazkova/.

 

Přihlášení Mobilní menu