Stará Blažková

Pobuďte s námi při Noci divadel

Institut umění–Divadelní ústav (IDU) se rozhodl zapojit do mezinárodního projektu European Theatre Night  uspořádat v České republice v roce 2013 první ročník Noci divadel.
Letos se Noc divadel  koná v sobotu 19. listopadu. Divadla po celé České republice nabízí každoročně divákům speciální program, vytvořený jen pro tento jediný den v roce. Do letošního ročníku se zapojí okolo 130 divadel a divadelních souborů, knihoven i kulturních institucí z 36 českých, moravských a slezských měst. A mezi nimi nechybí ani Příbram.

Začínáme v 19 hodin na velké scéně společným potleskem. A hned po něm se vypravíme  na divadelní setkání například se zakladatelkou československého animovaného filmu Hermínou Týrlovou, světoznámým fotografem Františkem Drtikolem, spisovatelem Janem Drdou, režisérem animovaných filmů Václavem Bedřichem, herci Josefem Hlinomazem a Karlem Effou a řadou dalších. Tento multimediální pořad věnovaný významným osobnostem příbramského kulturního života, je z pera našich divadelníků. Myslím, že to musela být pořádná dřina a spousta hodin strávených v archivu nebo knihovně. Nevím úplně přesně kdo se na něm autorsky podílel, ale lví podíl má prý Lukáš Typlt. Na jevišti kromě Lukáše, uvidíte Jiřího Vojtu, Elišku Dohnalovou, Filipa Müllera, Ivanu Krmíčkovou a Roberta Tylečka. Pořad je připravený k osmistému výročí Příbrami a nese název: Rodinné stříbro aneb Všichni dobří Příbramáci.

Ve 21:30 se přesuneme do Divadelního klubu, kde si pro nás příbramští herci už tradičně připravili scénické čtení. V průběhu jediného večera, v reálném čase, rozehrává autor Mike Leigh „scény z manželského života“. To už samo o sobě dává tušit legraci. A připraví nám ji Petr Florián, Anna Fixová, Helena Karochová, Jiří Vojta, Ivana Krmíčková a Kateřina Fixová. Scénické čtení s názvem Abigail má večírek s herci připravil režisér Adam Doležal. Ten u nás režíroval Gazdinu robu nebo Umění vraždy.

Vstup na oba pořady je zdarma. Co se týká velké scény, jak přijdete, tak si sednete. A nemusíte mít o místa obavy, ještě nikdy nebylo hlediště na Noc divadel úplně zaplněno.
Z důvodů malé kapacity D-klubu je nutné si místa zarezervovat. A pospěšte si, už prý zbývá jen málo míst.

V Příbrami se Noc divadel prodlužuje i na „Den divadel“, protože se akce zúčastní i Malé svatohorské divadélko Gymnázia pod Svatou Horou, kde program začíná už od 14:00 hod. Tady je jejich program:

 14.00 Míček Flíček – LS Zalezlíci – 40´
15.00 Perníková chaloupka – THEArTR Rajdo 50´
16.00 Cyber Cyrano – DS GSHPB scénické čtení 60´
17.00 Za všechno může průvan!  – DS Půlnoc 60´
18.15 Anniversary in June – koncert 40´
19.00 Společný potlesk
19.01 Hrátky s čertem DS GSHPB 70´
Rezervace nutná: bilekt@gshpb.cz

A protože je vstup na akce zdarma, tak jsme se rozhodli přispět na „dobrou věc“. Po dohodě s gymnáziem, jsme letos zvolili Kiwanis klub Příbram, který se věnuje charitě. Vaše dobrovolné příspěvky budou velmi vítány.

Přihlášení Mobilní menu