Stará Blažková

Příbramákům o Příbramácích

K loňským oslavám 800. let Příbrami vznikl v příbramském divadle zajímavý pořad Rodinné stříbro aneb všichni dobří Příbramáci. Pojednává o příbramských rodácích, jejichž činnost v oblasti kultury přesáhla hranice tohoto města a mnohdy i státu a dokonce Evropy. Je to pořad veskrze autorský, herecký, pro upřesnění Typltovský.
Pořad je složený z hereckých etud, povídání, promítaní … a ačkoliv se dá o něm říci, že je naučný, rozhodně není nudný. Příbramské divadlo ho uvedlo v listopadu při Noci divadel. A pokud jste na Noci divadel nebyli, teď máte jedinečnou možnost ho vidět znovu. Naplánovaly se dvě reprízy. Jedna byla pro školy a druhá proběhne v sobotu 4. února od 16 hodin.
Je to pořad pro Příbramáky a já si myslím, že by ho Příbramáci měli vidět. Je to poslední možnost!
A pokud chcete vědět, co jsem o něm na podzim psala, tak to bylo toto:

Noc v divadle se slavnými Příbramáky
Sobotní noc divadel je za námi. Byla jsem hodně zvědavá na multimediální pořad Rodinné stříbro aneb všichni dobří Příbramáci, který se věnoval osobnostem příbramského kulturního života. Přiznávám, neuměla jsem si moc představit, jak to bude vypadat. A přiznávám, trochu jsem se obávala. A výsledek? Byla jsem nadšená!!!

Na jevišti velké scény jsme se potkali s Hermínou Týrlovou, Františkem Drtikolem, Janem Drdou, Václavem Bedřichem, Josefem Hlinomazem a Karlem Effou.

Jednotlivé osobnosti nám představila Ivana Krmíčková a Lukáš Typlt. Zajímavým způsobem nás seznámili s jejich profesním i osobním životem. Vše bylo doprovázeno fotografiemi, ukázkami z filmů nebo dokonce rozhlasovými nahrávkami. Nechápala jsem, kde je sehnali! Například ukázky z původního animovaného filmu Ferda mravenec Hermíny Týrlové! A to vůbec nemluvím o rozhlasové nahrávce, ve které čte Josef Hlinomaz svůj fejeton o Příbrami. Nahrávka je z 24. listopadu 1967!!!!

Režiséra animovaných filmů Václava Bedřicha uvedli herci vtipně večerníčkovskými čepicemi, rozhazováním novin a pokusem o jízdu na jednokolce.

Při povídání o fotografovi Františkovi Drtikolovi jsem si užila estetický zážitek. Eliška Dohnalová za prosvíceným plátnem naprosto přesně předvedla Drtikolovy fotografie. Jestli byla u toho oblečená, se poznat nedalo…

Vyšší princip Jana Drdy – to byla síla. Ukázky z filmu a zahraná pasáž na jevišti. Když se na plátně promítly fotografie popraveného profesora příbramského gymnázia Josefa Lukeše, sedmnáctiletého sextána Antonína Stočese a jeho otce Václava, šel mi mráz po zádech.

Filip Müller v historické havířské uniformě celý pořad vtipně odlehčoval. Ačkoliv představení bylo zaměřeno na osobnosti z kultury, Filip si prostě chtěl hornickou historii našeho města prosadit.
Kromě zmiňovaných Ivany Krmíčkové, Lukáše Typlta, Elišky Dohnalové a Filipa Müllera, účinkoval ještě Jiří Vojta a Robert Tyleček.

Já jsem sice psala v množném čísle, ale za celým pořadem stál jeden jediný člověk – herec Lukáš Typlt.
B. Lukáši, takový pořad musel stát spoustu energie a času. Jak dlouho jste na tomto projektu pracoval?
T. Tento večer vznikal přibližně rok, během kterého jsem sbíral materiály. Byl jsem častým návštěvníkem v knihovně a v archivech. Postupem času z toho vykrystalizovala podoba, kterou dnes diváci viděli.
B. Ale tohle přece nemůže jeden člověk stihnout?
T. Nemůže. S psaním scénáře mi velmi pomohla moje manželka.

Lukáši mít klobouk, tak smekám. Rodinné stříbro mě pohladilo po duši. Pouze mě mrzí, že na Noc divadel v Příbrami příliš lidí nechodí. Ale nic není ztraceno. I když program této noci je brán jako jednorázový, u tohoto pořadu se uvažuje i s nějakou reprízou. Vřele všem doporučuji. Sledujte divadelní program!

 

Přihlášení Mobilní menu