Stará Blažková

Proč Katapult ruší turné?

Na webových stránkách jste si už mohli přečíst, že koncert kapely se ruší. Katapult nevystupuje od března 2020 a do konce tohoto roku vystupovat nebude. Toto samé rozhodnutí učinila i skupina Kabát.

Klidně mohu napsat, že Olda Říha je kámoš. Kdysi mi s ním sjednala rozhovor Hanka Kratochvílová. Myslím, že když mě viděl, nadšený nebyl. A evidentně si mě chtěl vyzkoušet. Nalil mi panáka ferneta. V duchu jsem si řekla, že tohle odmítnout nemůžu a kopla jsem ho tam. Trochu povolil. Odpovědi Oldy byly velmi otevřené a řekněme, že nepoužíval jenom slušná slova. Několikrát mi přikázal: „Doufám, že to napíšete tak, jak to říkám.“ Asi čekal, že budu trvat na úpravách, ale já kývla, že určitě napíšu. Možná čekal odpovědnou novinářku. Rozhovor vyšel. Během pár dnů mi Olda napsal: Tak, takový rozhovor se mnou ještě nikdo neudělal. Doufám, že ho můžu hodit na naše stránky.
Pak byl Olda na operaci s rukou, a tak se musel koncert v Příbrami zrušit. Napsala jsem o tom zprávu, ale dopředu jsem mu ji poslala k odsouhlasení: Hele Blažková, takhle to umíš napsat jenom Ty. Už se mě příště na nic neptej a sázej si na ty svoje stránky co chceš. A od té doby si myslím, že jsem Oldy kámoš.

Tyto fotky vznikly při našem rozhovoru, v jejich „pojízdném hotelu“. A to není jen tak. Tam totiž žádná ženská nesmí!

Asi jste naštvaní, že se koncert ruší. Tak si přečtěte jeho vyjádření, a možná pochopíte.

Máme před sebou další těžké období. Nevíme co se stane v období po začátku školního roku, nevíme, co nastane v říjnu při souběhu epidemie chřipky s pandemií Covid-19. Nevíme co nám nařídí vláda. Víme ale, že z médií tečou informace o zvýšeném počtu nakažených, o akcích pro pár či více lidí, ze kterých se šíří nákaza klidně až do celého kraje, okresu či města. Je to pořád dokola.
Nikdy jsem si neuměl představit stav, který nyní od 1. září platí. Odehrát v uzavřených prostorech do hradby roušek plnohodnotný koncert plný energie a emocí, když nevidíte reakci lidí, řeč obličeje a řeč těla – nejde. Když nevidíte a neslyšíte, jak si lidé zpívají spolu s kapelou – někdy i chorálem – zpívá celé auditorium – nejde. Když nevidím v jejich tvářích radost, nadšení, někdy i smutek, nebo jak jsou dojmutí nad příběhem té které písně, kterou s Katapultem v daném okamžiku doslova prožívají. A nedej bože kdyby vzniklo „ohnisko“ nákazy během našeho koncertu, a vrhlo by to tak špatné světlo na pořadatele i Katapult.
Zachovejte mi přízeň a stůjte při mně. Jsem připraven Vám to v budoucnosti oplatit.
Váš Olda Říha

Koncert Katapultu se překládá na 11. května. Vstupenky zůstávají v platnosti, ale můžete je i vrátit.
Já je teda rozhodně vracet nebudu. Co kdybych je potom nesehnala…

 

Přihlášení Mobilní menu