Stará Blažková

Režisér i výtvarník jsou v Příbrami spokojeni

Včera jsem byla na premiéře hry Tanec na konci léta. Mám ráda hry, ve kterých bouří emoce. A tentokrát jsem si jich opravdu užila. Po skončení premiéry jsem to prostě nevydržela a drze se vecpala do zákulisí za panem režisérem Petrem Hruškou.

S našimi herci pracujete poprvé?
Pracoval jsem pouze s Monikou Timkovou. S ostatními kolegy jsem se setkal poprvé.

Vy jste se už v reportáži zmínil, že se vám s nimi dobře pracovalo. Upřesněte mi, co je to – dobře pracovat?
Velmi rád. Jsou úžasní, inspirativní, šikovní, pokorní, pracovití. Ten rozsáhlý text není jednoduché dát dohromady, oni to skvěle zvládli. A to ani nemluvím o tom, že hrají v Příbrami, jezdí na zájezdová představení… Obdivuju je. Klobouk dolů.

Tohle by snad ani neměli číst… Což když dostanou hvězdné manýry? Neříkejte mi, že se vůbec s ničím nepotýkali?
Asi měli velkou radost, že tancují irské tance, protože po prvním tréninku nemohli tři dny chodit.

To je vlastně velké štěstí, že si  Ivanka Krmíčková udělala ten výron kotníku až na závěr zkoušení…
Ono to z počátku vypadalo, že se bude muset rušit premiéra a přesunout na září. Ale Ivanka je silná a zvládla to. A myslím, že to zvládla tak, že diváci vůbec nepostřehli, že má kotník jako mičudku.

Hóódně se mi líbila i scéna. Jejím autorem je Miroslav Král, který u nás dělal Maryšu. Ředitel Petr Bednář a umělecký šéf Milan Schejbal dostali od výtvarníka Krále dopis. Ani v duchu se neptejte, kde jsem k němu přišla. To, aby té chvály nebylo málo…

Vážený pane řediteli, milý Milane,
vím, že ještě nebyla premiéra Tance na konci léta, ale přesto si dovolím pár slov a proseb. Nejprve mi, prosím dovolte, abych Vám poděkoval za pozvání ke krásné práci nad nádherným textem. Dělal jsem to velmi rád a s radostí, i proto, že je ve Vašem divadle skvělá atmosféra a….. máte vynikající dílny a provoz. A vynikajícího pana Vítu, s kterým je radost pracovat. Nic není problém, snaží se najít jeho ideální řešení. Je požehnáním divadla.
Při realizaci Tance se vyznamenaly všechny složky – krejčovny (ty Vám musejí závidět všechny divadla), malírna, truhlárna, maskérna, pánové od stavby, pan zvukař, dámy z garderoby…
Pokud bych směl navrhnout, pak by to byly finanční odměny za Tanec pro Zuzku Růžičkovou, která nejen vše perfektně a rychle ušila, ale navíc udělala nádherné – až filmové patiny. Nechci tím nijak umenšovat práci Aničky Marešové, která je též výborná a Maryšu udělala božsky, ale zde bylo nepoměrně více dámských kostýmů. Dále pak bych si dovolil požádat o odměnu pro Viktora Peří, který vytvořil – a výborně – gró scény. Velmi se nadřel. A alespoň o malou odměnu pro Marušku Kosovou, která udělala tak nádherné paruky a líčení, že by to obstálo (nejen) v ND. A mj. má výbornou, tvůrčí a vstřícnou kolegyni Janu.
Jak píši, všichni byli skvělí a nakonec jsme našli společnou řeč (a drny i klacky) i s dámami z rekvizitárny. Ještě jednou Vám a rád gratuluji ke skvělému provozu a dílnám i celému divadlu. A samozřejmě srdečně děkuji za práci.
S úctou, Mirek Král

Teda nevím, jestli dostanou odměny, ale trochu se obávám, aby i lidé ze zákulisí nedostali hvězdné manýry. To by se v tom divadle nedalo vydržet.
Ale každopádně se slova pana režiséra i výtvarníka krásně čtou. A rozhodně není samozřejmé, že by to ostatní režiséři a výtvarníci, i když jsou spokojeni, dávali tak otevřeně najevo.

 

Přihlášení Mobilní menu