Stará Blažková

Rok 2017 – Komedie, hra plná absurdit i psychologický thriller

Jaké hry nás čekají v roce 2017?  Zajímá vás to?
Jako vždy budou čtyři premiéry na velké scéně a jedna na malé. Kromě Milana Schejbala se představí čtyři hostující režiséři. Ale dva z nich, nejsou u nás žádní nováčci.
Tak jdu nato!

Nikolaj Vasiljevič Gogol – Ženitba
Klasická situační komedie geniálního autora, je prověřená mnoha světovými jevišti. Nejde v ní o nic víc a o nic míň, než o to, jak oženit hlavního hrdinu, zarputilého starého mládence Podkolatova. Jeho přítel Kočkarev a také zdatná dohazovačka Tekla se do této zdánlivě jednoduché životní situace s vervou zapojí, a tak se mimo jiné objeví více ženichů, než je třeba… Hra je díky řadě groteskních postav a situací ideální příležitostí pro komediální herectví. Mimo jiných, uvidíte hostující Kateřinu Hrachovcovou a  Pavla Nečase.

Režie se ujme Viktor Polesný. Nevím, jak mladším ročníkům, ale nám je tento režisér známý nejen z mnoha filmů, dokumentů, ale především z televizních inscenací. Premiéra bude 23. února 2017.

Bohumil Hrabal – Obsluhoval jsem anglického krále
Tak na tento titul se těším. Nejen, že jsem četla knihu, ale viděla jsem i film s Ivanem Barnevem  a Oldřichem Kaiserem v hlavních rolích, v režii Jiřího Menzela. Kdo bude u nás hrát hlavní roli ještě nevím…. no jasně, že ještě nevím, na hlavní roli musí být tři herci, kteří ztvární její tři věkové kategorie. Ale co vím jistě, režírovat bude Milan Schejbal.

Dramatizace známé novely byla vytvořena na konci minulého století pro brněnské divadlo Husa na provázku. Zajímavou divadelní formou vypráví příběh hlavního hrdiny Jana Dítěte, který prochází úsměvným učňovským obdobím v časech 1. republiky, zažívá dramata 2. světové války a svůj život končí v nelehké době budování socialismu v Čechách. Přes všechny dramatické peripetie příběhu je tu neustále přítomen Hrabalův krásný český jazyk a nezaměnitelný humor.
Premiéra 27. dubna 2017.

Roland Schimmelpfennig – Arabská noc
Příběh jedné noci vyprávěný velmi neobvyklou divadelní formou, v níž se prolínají myšlenky, sny a konkrétní jednání pěti postav. Napínavá i vtipná cesta k problematice současných vztahů mladých lidí v dnešním světě. Režírovat bude mladá začínající režisérka Alžběta Burianová.
Neobvyklá divadelní forma? To mě teda zajímá, Kateřino Fixová: „Je to zvláštní vyprávění o snech, touhách, potřebě nebýt sám. Ale ten příběh není to nejdůležitější. Jde hlavně o formu toho představení. Kdybych to mohla přirovnat, tak je to inscenace, která by svým způsobem měla navázat na hru Zmatení jazyků. Proměňují se zde časy, sny, představy…“
Premiéra 15. června 2017 na Malé scéně DAD Příbram.

Harold Pinter – Narozeniny
Absurdní komedie o manipulaci. V tomto příběhu ji uplatňují dva neznámí návštěvníci na hlavním hrdinovi Stanleym, žijícím v podnájmu u manželů Bolesových. Nutí ho oslavit narozeniny, které ve skutečnosti nemá.
Kateřina Fixová k tomu uvádí: „Asi to nebude hra pro nejběžnějšího diváka, ta absurdita je drastická, rozhodně to není pohlazení. Ale zároveň si myslím, že je to příběh, který by mohl určité diváky oslovit.“
Hra byla zfilmována v roce 1968. Režie se ujme Adam Doležal, který v našem divadle dělal Gazdinu robu a Umění vraždy. Jó taky bude režírovat scénické čtení „Abigail má večírek“, které bude uvedeno při Noci divadel v D-klubu. Premiéra 5. října 2017.

Agatha Christie – A pak už tam nezbyl ani jeden
Detektivní komedie slavné spisovatelky a dramatičky, původně nazvaná Deset malých černoušků. Na uzavřeném ostrově se řeší několikanásobná vražda, ale především vyplouvají na povrch hříchy let minulých, kterých se jednotlivé postavy dopustily. Divadelní zpracování této známé detektivky se stává spíše psychologickým thrillerem. Režie bude mít, pro nás už známý, Martin Vokoun. V Příbrami režíroval Zmatení jazyků, Dům Bernardy Alby a Červený a černý.
Premiéra 30. listopadu 2017

Tak, co vy na to? No, já si jdu koupit předplatný!

Přihlášení Mobilní menu