Stará Blažková

Seniorské potíže

Dostala jsem další milý dopis.

Milá Fany, protože jsme ze stejné generace doufám, že Ti nebude vadit tykání. Jsem velkou příznivkyní příbramského divadla a chodím na představení poměrně často. Po novém roce jsem objevila Tvoje stránky, které se mi okamžitě zalíbily. A objevit jsem je mohla pouze díky své vnučce a její trpělivosti. Bez ohledu na můj odpor, se mi celý podzim snažila vysvětlit, co je počítač. Z počátku to šlo hodně ztuha, ale bylo to hodně způsobeno mojí nechutí. Říkala jsem si: na co mi to bude dobré? Dnes se s pýchou chlubím, že si umím hodně věcí vyhledat a také posílat e-maily. Možná se Ti to zdá směšné, protože Ty se musíš opravdu v počítačích vyznat, ale pro mě to bylo velké vítězství. Ale zpět ke Tvým stránkám. Jsem člověk, kterému všichni říkají senior a mám různé potíže. Kromě jiného špatně vidím. A ty fotografie se mi zdají hrozně malé. Dokonce mám dojem, že na fotografiích z plesu je moje snacha, ale nedokážu to rozpoznat. Já vím, že všichni ostatní (ti mladší) je vidí dobře, přesto bych se za nás seniory přimlouvala za zvětšení. Jestli to není nějaký technický problém. Ale i kdyby to nešlo, budu Tvoje stránky stejně číst. Těším se na odpověď.
Marie

Milá Marie, tykání mi v žádném případě nevadí, a to ani od daleko mladších ročníků. Tvůj dopis mě velmi potěšil. Blahopřeji Ti k úspěchům s počítačem. A něco Ti potichu prozradím: s počítačem umím zhruba to, co Ty. Články sice napíšu, ale na web už je vkládají odborníci. Kdysi jsem to chtěla zkusit, ale měla jsem pocit, že ten počítač na mě mluví úplně jinou řečí.
Ale k Tvému dotazu. Větší fotky by asi nešly, protože to má …. něčeho hodně. Nějakých bajtů nebo pikselů… Ale zkusím Ti poradit, třeba to vyjde. Najeď si myší (tou ručičkou, jak se pohybuje po obrazovce) na fotku a zmáčkni na myši levé tlačítko. Fotka se sama zvětší. Já na ty fotky taky moc nevidím. Ale po zvětšení je vidím dobře i se čtyřmi dioptriemi.
Držím palce a napiš mi, jak jsi dopadla. Fany

 

Přihlášení Mobilní menu