Stará Blažková

Tajemná místa příbramského divadla – počtvrté

Ano, už počtvrté vás Lukáš Typlt zavede do, pro diváky a mnohdy i pro zaměstnance, neznámých míst příbramského divadla. Tentokrát si užijete i rozhledy.

Samozřejmě ještě soutěž! Lukáš vám položil otázku: Kolik diváků se vešlo do divadla v době jeho otevření v roce 1959?
Protože zrovna stál na Velké scéně, tak samozřejmě stačila její kapacita. Musím uznat, že dva soutěžící to spojili i s malou scénou. Já jsem minule psala, že odpověď nevím, a že se budu muset zeptat Čiperky. To byla taková zástěrka. Sice jsem nevěděla, ale k tomu, abych to zjistila, stačilo…  Dovolím si citovat Alenu: má soutěživá duše nedá jinak, než že zase musím odpovědět na Lukášovu otázku z Tajemných míst – tentokrát je vcelku jednoduchá, protože odpověď je snadno k nalezení přímo na Tvých stránkách v Cyklu z historie divadla. Takže: v době otevření měla velká scéna 383 míst dole a 174 na balkoně, celkem tedy 557. Na malou scénu se vešlo 237 dětí a 33 dospělých, celkem 270. Obě scény dohromady ohromujících 827 míst. Ale asi tenkrát seděli dost natěsno, když porovnám, kolik sedaček tam bude po letošní rekonstrukci… A já se na to moc těším.
Mně stačila odpověď 557 míst. Alena má pravdu, že muselo být dost těsno. Tato kapacita se snížila na 488 a po rekonstrukci bude v hledišti velké scény 425 míst.

Tak Lukáši, kdo dostane poukázku?

Eliško Čeřovská, blahopřejeme.

Na další odpovědi se budu těšit na mém mailu: fanyblazkova@centrum.cz do 18. května.

A ještě na závěr. Moc mě těší, že se ve svých odpovědích hezky rozepisujete. Soutěžící Jitka mi poslala moc hezký text, který čerpala z brožury Kahanec na palci, což je pro mě úplně neznámá publikace. Já si nemůžu pomoct, ale ocituji tři věty: Poprvé se rozsvítily reflektory na stálé příbramské scéně. Poprvé zaznělo hercovo slovo v opravdovém, kamenném divadle. V divadle krásnějším, než po jakém jsme toužili, než jsme si představovali. Skutečnost překonává sny…

 

Přihlášení Mobilní menu