Stará Blažková

Třikrát naposledy

Ano, na podzim nás čeká loučení s několika inscenacemi.

27. září se naposledy odehraje Tajemný hrad v Karpatech. „Byla to prča“ – tato slova jsem zaslechla mezi vycházejícím publikem po skončení premiéry 10. dubna 2015. A prča to opravdu byla. V Příbramském deníku jsem si přečetla: „Děj byl prošpikovaný dvojsmysly, momenty současného života, a nezapomenu na promítání němého filmu prostřednictvím projektoru natočeného starou páčkovou kamerou na stříbrné plátno… tedy na kus hadru. Myslím, že rozesmát současného diváka není lehké, ale předpokládejme, že bručouni do divadel nechodí. A režisérka Kateřina Baranowska má úžasný smysl pro humor.“ To opravdu má. Dalším jejím režisérským počinem je inscenace Vinnetou.

Balíííím, odcházííím!

Končí Ženitba. Klasická situační komedie geniálního autora prověřená mnoha světovými jevišti. Nejde v ní o nic víc a o nic míň než o to, jak oženit hlavního hrdinu, zarputilého starého mládence Podkolatova. Jeho přítel Kočkarev a také zdatná dohazovačka Tekla se do této, zdánlivě jednoduché, životní situace s vervou zapojí, a tak se mimo jiné objeví více ženichů, než je třeba… Hra je díky řadě groteskních postav a situací ideální příležitostí pro komediální herectví.

Já jsem se podívala do svého archivu. Tehdy jsem zcela rozverně a neodborně napsala: „Ženitba se mi líbí. Touto hrou se prosmějete. Herecké výkony už tradičně skvělé. Ale někteří přece jenom překvapili. Třeba takový Filip Müller, naprosto jasně komediální herec. V Ženitbě má kousek smrtelně vážný. A byl v tom tak dobrý, že mě za tu chvíli dojal. A to už vůbec nemluvím o Jirkovi Vojtovi. Dámy, tohle si přijďte užít! V Ženitbě je Jirka naprostý sexy symbol… a k tomu ty kožené kalhoty… óóóh…“
Derniéra už 9. října.

To je fotka z tiskovky ještě před premiérou. Režisér Viktor Polesný, Kateřina Kaira Hrachovcová a Pavel Nečas.

A v říjnu se budeme loučit ještě jednou. Rok 2014 začalo příbramské divadlo s humorem a to rovnou bláznivou komedií Woodyho Allena Prokletí nefritového škorpióna. Typický Allenův humor protkaný řadou neuvěřitelných gagů vypráví příběh C.W. Briggse, který je jedním z nejúspěšnějších pojišťovacích agentů v New Yorku čtyřicátých let. Tak to alespoň tvrdí své nové šéfové, expertce Betty Ann Fitzgeraldové. Ann je najata, aby do firmy přinesla svěží vítr v podobě reorganizace. Není divu, že se ti dva upřímně nemají rádi. Briggs se rád chlubí svou schopností rozlousknout jakýkoli pojišťovací podvod tím, že se vžije do vědomí zloděje. Ann ovšem jeho vychloubačství tvrdě ignoruje. Briggs jednoho dne však nečekaně podlehne prohnanému hypnotizérovi a potom je nucen, aniž by si to uvědomoval, loupit šperky a i jinak překračovat hranice zákona! Není v tom ale sám. Společně s ním je zhypnotizována Betty Ann, nenáviděná a panovačná kolegyně z pojišťovny. Briggs pak (když hypnóza odezní) nevědomky vyšetřuje své vlastní zločiny. Dokonce podezírá i protivnou Betty Ann, která se mu postupně už nezdá být tak protivnou… Jedna překvapivá situace stíhá druhou, aby nakonec všechny dospěly k velikému happyendu. Přijďte se naposledy 24. října přesvědčit, co všechno Briggs vypátrá!

Je mi z toho tak smutno… Asi se opiju…

Během jednoho měsíce tři derniéry.  A to není všechno – chystají se další. To je fičák…

 

Přihlášení Mobilní menu