Stará Blažková

V kulturáku je nový kadeřnický salon

Tento týden nás čeká další premiéra. Autor Paul Pörtner byl německý psycholog. Takže psal především psychodramata, mezi které patřily i Splašené nůžky. Roku 1963 se ho chopili američtí herci Bruce Jordan a Marylin Abramsová, kteří hru předělali na interaktivní detektivní komedii. Od té doby byla hra přeložena do 11 jazyků a uvedena v 36 zemích světa, kde ji vidělo téměř 10 milionů diváků. V Bostonu se uvádí dodnes a je zapsána v Guinessově knize rekordů jako druhý nejdéle uváděný nemuzikálový titul na světě (první je londýnské nastudování Pasti na myši). Tahle šílená komedie nabízí divákům jedinečnou možnost podílet se na policejním vyšetřování, pomáhat při rekonstrukci případu, vyslýchat podezřelé a nakonec hlasováním určit i samotného vraha.

Kateřina Baranowska navrhla kostýmy i scénu.

V příbramském kulturáku je už hezky dlouho kadeřnictví. A jestlipak jste si všimli, že přibylo další? Stylový kadeřnický salon Splašené nůžky, jehož majitelem je poněkud výstřední kadeřník Tony Řezníček. A právě teď tam probíhá den, který vypadá jako každý jiný, ale nabere nečekané obrátky ve chvíli, kdy je v bytě nad salonem zavražděna virtuózní klavíristka Isabela Czerna. V tu dobu je v kadeřnictví jako zákazník i detektiv, který začne vraždu hned vyšetřovat. Pravděpodobně musí být vrahem někdo z přítomných. Tak tuto část inscenace mohli herci nazkoušet. Ale protože důkazů je málo a atmosféra houstne, jsou k vyšetřování přizváni i diváci… A to už herci nazkoušet nemohli. Netuší, jak budeme reagovat. Diváci mohou klást otázky jak detektivům tak ostatním, kteří se právě v kadeřnictví nachází. Divák může klidně říct –„tohle není pravda, on přišel jinými dveřmi…“ A diváci nakonec určí, kdo je vrah. Z toho důvodu musí být herci připraveni na různé možnosti vyšetřování, ale i na různé pachatele. No, připraveni… Připraveni na všechno rozhodně být nemohou…mohou přijít nečekané otázky a nastat nevyzpytatelné situace.

První čtená zkouška

Myslím, že pro herce to bude hodně náročné představení. Počítají vůbec s tím, že diváci je mohou absolutně vyvést z konceptu a připravit krušné chvilky? A koho jiného bych se měla zeptat, než detektiva Pankráce Rosického (Petr Florián)
S tím samozřejmě počítám, na to se vůbec nedá připravit. Mým úkolem je vyšetřovat celý případ pomocí diváka. To, co mi divák sdělí, s tím já budu muset pracovat.
Kadeřnice Barbara Marková (Eliška Nejedlá)
Snažíme se vymýšlet různé varianty, které by možná mohly nastat. Pokládáme si co nejblbější otázky a zacházíme do velkých detailů. Ale samozřejmě „vypadnout“ z diváků i z nás, může cokoliv.
Policista Matěj Veverka (Robert Tyleček)
Samozřejmě, že mám obavy, ale o tom je ten adrenalin, který inscenace nabízí. Snažíme se sice vychytat všechny možnosti, které nás mohou potkat, ale nikdy nevíme, co diváka napadne.

Zkouší se už na jevišti

Nemáte z toho průběhu trošku obavy nebo trému?
P. Florián: Nemám z toho obavy trošku, mám z toho obavy velké. A přiznávám to. Jako herec se během zkoušení mohu na svou roli připravovat, na tuhle roli se připravit nedá.
R. Tyleček: Samozřejmě, že mám obavy.
E. Nejedlá: Sice se toho trochu obávám a tréma bude asi velká, ale na druhé straně je to výzva.

A to jsou už oficiální fotky od Aničky Fixové

Už se těšíte? Tak přijďte připravit hercům perné chvíle!!! (Hele, herci, nemyslím to úplně vážně…) Premiéry jsou 11. a 12. dubna.

 

 

Přihlášení Mobilní menu