Stará Blažková

V kulturáku se poprali havíři

Ke konci prázdnin se v divadle začaly dít věci. Čilý stavební ruch v předsálí Estráďáku, napovídá na rekonstrukci. Ale téměř opak je pravdou. Je to spíš destrukce. Teda vlastně návrat zpět, někam do 60. let.
A řemeslníci jsou fakt pilní:

Ale rekonstrukce to asi nebude. To by před kulturákem nestála tato auta…

Česká televize tady natáčela scénu z dvoudílného televizního filmu, který má zatím pracovní název „Dukla 61“. Jde o příběh otce a syna odehrávající se na pozadí velkého požáru dolu Dukla v Havířově. 7. července 1961 při této katastrofě zahynulo 108 havířů. V Příbrami se točila scéna, kdy se jdou havíři po výplatě pobavit na tancovačku. Interiér předsálí Estrádního sálu se vrátil do 60. let.
– Protože se tancovačka natáčela přes den, musela se všechna okna a skleněné plochy zatemnit. A že jich bylo!
– Židle – samozřejmě klasické Tonetky.
– A také se malovalo. Nechyběl váleček.
– Mříže z baru zmizely a to už mají rekvizitáři plné ruce práce.
– Jé, to jsou keramické tácky, na které hospodští dělali čárky za vypitá piva.

Přede mnou se začíná odvíjet mé mládí…

Místnost už dostává svou podobu. Nesmí se zapomenout na žádný detail. Zrcadla na sloupech se zakryla. Myčka zmizela pod deskami a plakát to ještě vylepšil.

Největších změn doznal bar, bez mříží se opticky zvětšil. Lípy, Partyzánky i sušenky si dobře pamatuju. A co ty ceny? Za panáka Fernetu 4 kačky? To by někteří chlapi v divadle zajásali!

Interiér je hotov, teď ještě upravit kulturák zvenku.
Ošklivý neonový Budvar zakryl nápis HOTEL. I všechny reklamy z oken musí pryč. Naopak přibyly květiny u hlavního vchodu. A co bude s tímto obrazem?

„Obraz“ nebyl jeden, ale tři. U televize jsou samozřejmě i chlapi na výškové práce. Sledovat tuto práci, byl pro mě zážitek.

Tak, vše je hotovo. Po třech dnech stavebních a instalačních prací, přichází konečně pondělí 28. srpna. Jediný natáčecí den. Hned ráno přijíždí štáb i lidé ze zákulisí.
Svoje nádobíčko připravují kameramani a zvukaři. Chystá se pódium a nástroje pro kapelu. Mimochodem jsem vyzvěděla, že jedním z velkých problémů, bylo sehnat bicí soupravu ze 60. let.

Venku bylo hodně živo. Nechápu, jak se to množství aut a autobusů před kulturák vešlo. No jo, Čiperka se už zase muchluje. Podivný způsob, jak získat roli… (nic ve zlém). Připravuje se i catering.

Garderoba – část ve voze, část venku. Teda nevím, co jsou“ labuťáci“, ale „make-up“ bych tipovala na maskérnu. Budu drzá a zkusím zaklepat. Maskérna v autobuse je větší, než naše divadelní.

Tanečníci jsou už připraveni. Že bych už věděla, co znamená nápis na autobuse Labuťáci? A podívejme, koho to tu máme? Pavel Batěk nehraje havíře, ale důlního záchranáře. „Moc se do té role nevžívej. Za pár dní budeš ve Vlašimi loupežník Nikola.“

Takhle vypadaly přípravy na noční natáčení venku.

Na place… (Ty fotky mám od Čiperky. Mě by tam nepustili.)

-Na tancovačce došlo i ke rvačce. Samozřejmě kvůli ženský. Kaskadéři měli práci.
-Některé úpravy, které filmaři kvůli natáčení udělali, bych klidně nechala. Bohužel, v úterý uklidili všechno.
-Kdybyste nevěděli, že se u nás točilo, tak byste ty prostory v televizi určitě nepoznali.
-Tohle natáčení v Příbrami bylo předposledním natáčecím dnem. Druhý den padla poslední klapka.

Film točil David Ondříček a uvidíte v něm Marka Taclíka, Marthu Issovou, Oskara Hese, Martina Myšičku, Jiřího Langmajera, Pavla Baťka a řadu dalších. Ti všichni samozřejmě na tancovačku nešli…
Podle produkční by film mohl být uveden ve druhé polovině příštího roku. Tak sledujte program ČT. Kdybych se ten termín náhodou nějak dopředu dozvěděla, tak se o tu informaci samozřejmě podělím.

Přihlášení Mobilní menu