Stará Blažková

Vánoce, vánoce přicházejí…

Krásnou adventní sobotu jste mohli zažít na akci Vánoce v divadle. Přišlo 1260 návštěvníků, což bylo tak akorát na to, aby se netvořily fronty. Nejvíce atmosféru vystihují fotky. A mám jich pro vás opravdu hodně!

Největší kumulace návštěvníků byla, jako obvykle, v estrádním sále. Tady se tvořilo. Vyráběly se svícny z jablíček, ozdoby, zdobily perníčky… Větší děti to skvěle zvládaly, těm menším pomohli rodiče.

Musím pochválit Dům dětí a mládeže, který každoročně pomáhá s organizací. Vymysleli totiž papírové tašky. Ty si děti vyzdobí, ale hlavně mají kam uložit své výtvory. Prima nápad. Velkému zájmu se také těšila výstava betlémů.

Za každý výrobek dostalo dítě razítko do kartičky. A když byla nashromážděna alespoň čtyři razítka, mohlo se běžet k velkým stromům, které byly doslova zavaleny dárky. Tady si děti vybíraly dárek, který se jim nejvíce líbil. Prostě, podle svého. To byl ovšem problém. A já ho naprosto chápu. Milé dámy, představte si, že potřebujete bílou halenku. Přijdete do obchodu a prodavačka vám dá vybrat ze 40 druhů. No, to je na zcvoknutí!

V divadelním foyer hrála kapela Pohoda. A vypalovala jeden vánoční trhák za druhým. Na vytvoření vánoční atmosféry měli opravdu velký podíl a pohodu vytvořili. A když pohoda, tak také taneček…

V přednáškovém sále řádili klauni. Dětem zahráli dvakrát pohádku „Klauní Vánoce aneb možná přijde Santa klaun“. V mezidobí se opravdu nenudili. Jestli se někde tvořila fronta, tak právě tady. Klaun Hugo a jeho dvě pomocnice hodiny a hodiny dělali dětem zvířátka z balónků. Nechápala jsem, jak to mohli vydržet. Ale klauni zřejmě vydrží hodně.

Na malé scéně probíhal pořad Vánoční přání. V předvánočním shonu si dospělí ani nestihli všimnout, že pro ně děti chystají velké štědrovečerní překvapení, s jehož přípravou jim pomáhá Dobrý duch Vánoc.

Dělání, dělání, všechny smutky zahání …♪♪♪♪
Kdyby se v komnatách, běhoun jak hrom natáh … ♪♪♪♪
Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí …♪♪♪♪
Myslím, že snad úplně každý ví, že jsou to písničky z pohádky „Princové jsou na draka“. Tato pohádka byla jedním z největších hitů Vánoc v divadle. Hrála se dvakrát a pokaždé bylo hlediště plné. A děti skákaly, mávaly a zpívaly…  A stačily písničky, které byly z jeviště slyšet i do ostatních prostor, aby děvčata z divadla vytvořila nátlak na obchodní oddělení. Pohádka se musí ještě objednat, také ji chtějí vidět. Jak malé holky!!!

A také bylo velké překvápko! Zcela mimo program mohli návštěvníci navštívit kino. Byli tak úplně první, kdo se mohl jít podívat na 3D promítání. Celkem čtyřikrát se promítal pátý díl jedné z nejpopulárnějších animovaných filmových sérií Doba ledová. Takže nasadit brýle…!!

Děti se na akci mohly také potkat s řadou postaviček. Sněhulák byl všudy přítomný.

S lesními skřítky se mohly děti vyfotit.

U stromků v estrádním sále vládla Ledová královna a sněhové vločky. Děti si tu vybarvily ozdobičky, na druhou stranu napsaly přání Ježíškovi a pověsily na stromek. Za odměnu si mohly ze stromků sundat balíček, ve kterém byly sladkosti.

Jako každý rok se venku prodávaly ryby. Duhoví a zlatí pstruzi a siveni. Ale jejich vylovení a nákup nebyl úplně jednoduchý. Hastrman si své ryby pořádně hlídal. To hastrmanka byla benevolentnější.

A hlavně pro rodiče byl vánoční trh. I když pro rodiče…! Děti se nákupu také domáhaly.

Byl to prostě takový hezký rodinný den… A myslím, že spokojeni byli všichni. Požádala jsem ředitele, aby mi dovolil zveřejnit jeden z dopisů, který dostal od paní Dagmar:
Dobrý večer, chtěla jsem Vám poděkovat za krásný den ve vašem divadle. To co jste připravili pro děti, bylo naprosto úžasné. Bylo nádherné pozorovat moji ani ne tříletou vnučku, jak si to užívá, tulí se ke sněhulákovi, a skřítkům mává a posílá pusinky. S pomocí babičky zvládla i ruční práce, vyrobit si svícen nebo namalovat vánoční obrázek. Vyvrcholením všeho byla nádherná pohádka, a herci dostali nejen dětičky do tance, ale i nás babičky. Ještě jednou moc děkuji, bylo to nádherné.

Ale nejen říďa! Já jsem také dostala dopisy! Například od Aleny:
Milá Fanynko, moc děkuji všem, kteří věnovali tu spoustu času a energie na zorganizování další krásné akce Vánoce v divadle. Letos jsem se poprvé zúčastnila coby rodič s dítkem a moc se nám to líbilo. Na pohádky v divadle nakonec nedošlo, na to je Jaromírek přece jen ještě moc malý, ale nahlédli jsme společně na obě scény i do zrekonstruovaného kina (a tam jsem opravdu zírala, jak se povedlo!!), aby věděl, kam ho v příštích pár letech budu vodit. Nejvíc se mu líbilo vánoční tvoření a na své výrobky se zálibně díval ještě dnes ráno. Takže ještě jednou – díky, díky, díky všem za príma den!!

Závěrečná tečka: Vánoce v divadle

Přihlášení Mobilní menu