Stará Blažková

Velký Gatsby přichází na příbramské jeviště

Velký Gatsby je titul, který zná snad každý. Jak z knihy Francise Scotta Fitzgeralda, tak z filmového zpracování. V prvním filmu si zahrál hlavní roli Robert Redford v druhém Leonardo DiCaprio. Já pamatuji oba. Milan Schejbal mě však vyvedl z omylu. První verze byla ještě v době němého filmu: „Nepodařilo se mi ho sehnat, ale rád bych se na něj podíval. Celý ten román je založený na slově. Opravdu by mě zajímalo, jak vypadá němý film, založený na slově.“  Dobrá, přiznávám, tento film nepamatuji. V Americe se stal dokonce povinnou četbou.

Našemu divadlu se povedlo získat dramatizaci a hlavně práva, která drží německá autorka Rebeka Kricheldorf. Tím se příbramské divadlo stane teprve druhým divadlem v České republice, které Velkého Gatsbyho uvede. Poprvé se Gatsby hrál v Národním divadle moravskoslezském.

Děj nekompromisně zobrazuje Ameriku 20. let, kdy došlo k velkému průmyslovému boomu, neuvěřitelně stoupla životní úroveň, a kdy se říkalo, že Amerika je jedním velikým mejdanem. A přestože byla prohibice, alkohol tekl proudem. Ale samozřejmě i tento „americký sen“ měl své stinné stránky, kdy existují lidé žijící v iluzích, lidé marně hledající smysl své existence a zároveň lidé osamělí, i když jsou někým milováni nebo někoho milují.

Já jsem některé herce poprosila, aby nám svoji postavu představili:

Jaromír Nosek (Jay Getsby)
Gatsby jede jako bagr za tím svým, za svou Daisy a moc ho nezajímá, že ostatní už to mají trochu jinak. Prostě si jde důsledně za svými cíli. Vyrostl v chudých poměrech a zjistil, že pokud chce žít s někým, kdo je bohatý, tak v rámci konvencí té doby, musí být také bohatý, aby s tím člověkem mohl žít. A vše tomu podřídí, aniž si uvědomí, že vše je už jinak.

Lenka Zahradnická (Daisy Buchananová)
Je to holka, která žije ve zlaté kleci. Jsou situace, ve kterých je zvyklá žít a ty zvládá. Ale když jí něco vyvede z konceptu, tak se chová jak malé dítě, které neumí reagovat. Všechno, co by mohlo být nějak komplikované, tak vytěsní. A těžko říct, jestli je nebo není šťastná. Je to složitá postava, u které moc nejde říct, jaké má charakterové vlastnosti.

Anna Fixová (Jordan Bakerová)
Jordan je kamarádka Daisy, a její zásada je: nezamilovat se, vytěsnit lásku! A na to právě dojede Nick, který se do ní zamiluje. Nemyslím si, že by byla přímo mrcha, ale ona se v podstatě bojí komplikací, které by láska mohla přinést.

Milan Ligač (Nick Carraway )
Nick přichází do Ameriky na radu svého táty a chce si  zde splnit svůj americký sen. Problém je v tom, že má své zásady a ty se tady vůbec nedodržují. A proto tady nemůže úplně existovat.

Milan Schejbal dodává: „Každá z těch postav má svoji pravdu. A pochopitelnou pravdu. V tom je ten problém.“ Když si vybavím film, tak je to hlavně o přepychovém domě zbohatlého Gatsbyho, velkých mejdanech, opulentních hostinách a spoustě lidí. Jak si s tím poradíte na jevišti? „Film potřeboval obrovský asi pětisetčlenný kompars muzikanty, tanečnice… Ale jsme na divadle a pan ředitel povolil pouze 200 tanečnic a to se nám zdálo málo…“
Katka Fixová vážněji dodává: „Samozřejmě, na rozdíl od filmu zde nejsou velké obrazy velkých párty. To na jevišti možné není. Naše úprava se soustřeďuje hlavně na love story. A pro mě je ještě víc, než ta láska, důležitý postoj Nicka. Postoj člověka z venku a jeho jakési dospění, ke kterému  dojde na základě svého pohledu na společnost, ve které se ocitá.

Všichni herci (teda ti, se kterými jsem mluvila) své role přijali s nadšením. Lenka Zahradnická: „Role Daisy je pro mě obrovská výzva, za kterou děkuji.“ Jaromír Nosek: „Já nemám potřebu hrát Hamleta, ale Gatsby je boží. Nechci, aby to vyznělo jako klišé, ale takovéhle role potkají člověka jednou za život…“

Nóóó, docela mě všichni navnadili. A co vás?

Tak se ještě podívejte na reportáž: Velký Gatsby

Přihlášení Mobilní menu