Stará Blažková

Velký tajem Staré lišky

Vinnetou naší doby, aneb Velký tajem Staré lišky Báry Hrzánové, to je životopisná kniha Báry, kterou psala společně s Richardem Ermlem.

Báro, co Vás vedlo k tomu podělit se se svými vzpomínkami? Co bylo tím impulsem?
H. Já jsem neměla velký důvod pouze to, že mám ráda Richarda Ermla, kterého znám od svých šestnácti let, kdy jsme spolu hrávali v Rubínu amatérské avantgardní divadlo. On mě asi dva roky přemlouval, abychom dali společně dohromady knihu mých vzpomínek. Po těch dvou letech jsem se nechala přemluvit. Scházeli jsme se na různých příjemných místech, v různých příjemných hospůdkách a povídali si a povídali… Richard to zaznamenával. Takhle vznikla knížka. Není jenom o dětství a divadle, ale jak ty myšlenky plynuly, tak se tam dostala i řada dalších vzpomínek. Bavilo mě vzpomínat na lidi, které miluji, a kterým mohu věnovat své myšlenky a srdce, i když už tady nejsou.

Jak na Vás zapůsobilo, když jste si text přečetla? Jinému člověku vyprávíte o svém životě, ale on dá Vaše myšlenky na papír podle svého…
Byla jsem akorát na zájezdu s Budžesem, tak jsem ty první stránky rychle předala Jarmile Vlčkové. Jarmilka mi řekla, že ji to zajímá, a že se to dobře čte. To mě uklidnilo, a pak jsem mohla číst i já…

Jak vypadal křest knihy?
My jsme měli křest knihy v divadle Viola. Četly se různé ukázky. Radek (R. Holub manžel Báry) četl pasáže, které psal Richard, a za mě mluvila Jana Boušková. K tomu nám ještě zazpívala Anet Langerová, která byla zároveň i kmotrou. Bylo to moc krásný.

Ta kniha není úplná novinka, jenom mi trochu déle trvalo, než jsem o ní napsala…. Koupit ji můžete ve všech knihkupectví.

 

Přihlášení Mobilní menu