Stará Blažková

Přijďte s dětmi do Déčka. Bude tam Viktor i Bobina

Herečku Jarmilu Vlčkovou určitě znáte. Je nedílnou součástí Hrdého Budžese. A Jarmila je strašně akční. Má spoustu zálib a koníčků. A teď má dalšího…  stala se z ní spisovatelka. Teda vzala si k tomu spoluautorku, kamarádku a také herečku Pavlínu Jurkovou. Kniha je jejich prvotina, ale jinak jsou už holky sehrané. Napsaly devět scénářů divadelních pohádek a všechny měly úspěch.  

Jarmilo, jak k tomu došlo? To sis řekla, scénáře nám jdou, tak napíšeme knížku?
Obě jsme měly sen napsat knížku. Ale Pavlínka s tím přišla dřív. Takže mě oslovila, já jsem se zalekla a řekla – dobře.

Já si neumím představit psát knihu ve dvou. To jedna řekne, hele bude to pokračovat takhle a druhá, to v žádném případě…?
Je to hodně těžké. Na každou situaci může nahlížet každá jinak. Většinou se snažíme najít kompromis. Ale na druhou stranu, někdy je to moc fajn. To když jedna neví jak dál a druhá dostane úžasný nápad.

Jak dlouho jste ji psaly?
(smích) To přesně nevíme. Ale zhruba 4 až 5 měsíců.

Kniha se jmenuje Viktor a záhadná teta Bobina. A o čem bude?
Dětem nabídneme staroušky. Aby věděly, že všichni staří lidé, které mají kolem sebe, jim mají pořád co říct. Měly by si s nimi povídat a trávit s nimi čas.

To je opravdu hezký námět. Ale trochu podrobněji…
Zlobivé devítileté dítě Viktor, je za trest svými věčně pracujícími rodiči odesláno ke svérázné asketické tetě Bobině do zapadlého městečka Hrabákova, kde má strávit celé dva měsíce prázdnin. Zuřící Viktor netuší, že teta je ředitelkou Domova pokojného stáří a že právě tam v domově důchodců, společně s ní a dalšími deseti staroušky, prožije to nejkrásnější léto svého života.

Když jste se pustily do psaní knihy, to už jste měly s nějakým nakladatelstvím dohodu, že vám ji vydají?
To v žádném případě. Text jsme poslaly pouze Albatrosu a ono to hned klaplo.

Kniha je krásně ilustrovaná. Jak jste přišly k této skvělé malířce?
My jsme dlouho hledaly a chtěly jsme to nejlepší. Nakonec jsme našly úžasnou akademickou malířku Martinu Fojtů.

A jak jste se tedy poznaly?
Zajely jsme k ní domů do Černošic. U domku nám otevřela víla. Z knihy jsme vybraly postavu cikánky a věštkyně Dariny a požádaly jí o obrázek. Přišla nám tak nádherná ilustrace, že bylo hned jasný-Martina je naše. A Martina byla taková frajerka, že s tím souhlasila, ačkoliv jsme vůbec netušily, jestli kniha vůbec vyjde.

Všechny tři pohromadě. Zleva: ilustrátorka Martina Fojtů, autorky Jarmila Vlčková a Pavlína Jurková.


Každá nová věc musí samozřejmě projít křtem, že Anno Čiperová? „Samozřejmě. Křtů bude několik. A protože nás má Jarmilka ráda, tak ten úplně první bude v našem D-klubu. Bude dokonce dřív, než ten velký v Praze. Jarmilo, děkujeme.“

Budou se číst ukázky z knihy, bude povídání s dětmi… V D-klubu bude ilustrátorka, obě autorky a jejich herecký kolega Libor Jeník. A ten přijde s kytarou, aby si děti mohly i zazpívat.
A pokud vám se bude kniha líbit, tak ji můžete svým dětem koupit. Autorky ji určitě rády podepíší. Knihy budou ještě doslova mokré… V tuto chvíli jsou stále ještě v tiskárně.

Takže milí rodiče, prarodiče a ostatní příbuzní, vezměte své děti 18. května od 17 hodin do D-klubu.
A ještě jedno upozornění: Déčko je opravdu malé a musí dojít k jeho „přestavbě“. Všechny stoly pryč a židle naopak přinést. Sezení pro děti bude uprostřed Déčka. Na lavicích po obvodu místnosti budou mít místa rodiče. A proto by bylo dobré, aby s dětmi přišel pouze jeden dospělý. A také si musíte dopředu koupit vstupenky nebo místa alespoň zamluvit! Vstupné je pouhých 30 korun a v tuto chvíli jsou už v prodeji v D-klubu. Domluvit se můžete na telefonu: 326 531 229.

 

Přihlášení Mobilní menu