Stará Blažková

Vitamín D aneb Divadla spolu!

Divadelníci z nejrůznějších koutů celé republiky se spojili v unikátním, společném projektu, který všem divákům umožní být při tom. Zástupci třinácti divadel od Chebu až po Ostravu si vymysleli společnou kreativní výzvu, v rámci které každý zúčastněný soubor během pouhých 72 hodin vytvoří a natočí inscenaci na společné téma.

Nápad se zrodil v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Tamní divadelníci oslovili nejprve několik spřátelených souborů a společně pak celý projekt vymysleli. Otevřenou výzvu rozeslali všem profesionálním divadlům v Čechách i na Moravě. Nakonec se k projektu připojilo těchto třináct divadel: Divadlo F. X. Šaldy Liberec, Divadlo J. K. Tyla v Plzni, Divadlo loutek Ostrava, Divadlo Mír Ostrava, Klicperovo divadlo Hradec Králové, Městské divadlo Kladno, Městské divadlo Mladá Boleslav, Městské divadlo v Mostě, Městské divadlo Zlín, Naivní divadlo Liberec, Východočeské divadlo Pardubice a Západočeské divadlo v Chebu společně s činohrou Karlovarského městského divadla, a samozřejmě Divadlo A. Dvořáka Příbram.

Každý přihlášený soubor zaslal do společného klobouku tři přísloví a „divadelní notář“ Michal Zahálka jedno z nich vylosoval. Každé z divadel pak v pravý čas obdrželo vylosované přísloví mailem a mohlo se pustit do práce, na jejímž konci vznikla nahrávka krátké divadelní inscenace. Všichni, kteří pak následným tvůrčím procesem prošli, vám jistě potvrdí, že to byl namáhavý, vysilující, ale také neskutečně inspirativní a kreativní zážitek.

Takhle to popsal Kryštof Grygar: Každé divadlo má za úkol natočit deseti až patnácti minutovou scénku na přísloví, které jsme dostali losováním přidělené. My jsme měli na téma toho přísloví připravit a natočit takovou miniinscenaci.
Kolik jste měli na přípravu času?
Přesně 72 hodin.
Tři dny a tři noci společné práce. No, to je fofr.
Byl to velký fofr. Navíc jsme do toho zkoušeli inscenaci Zahraj to znovu, Same.
Jak probíhala tvorba? Hádali jste se?
První den jsme byli hodně nadšení. Ale další den jsme měli zkoušku Sama a hned po ní zkoušku tohoto projektu. A další den zase zkouška Sama a zkouška tohoto projektu… Tak to už nastala taková menší tvůrčí krize.
Dnes už máte natočeno. Mluvíte spolu?
(smích) Mluvíme. Ten poslední den už to bylo v pohodě.

I při práci je nutné se najíst. I při jídle se pracuje. Holkám evidentně chutná. A v jakém rozpoložení právě jsou, můžete lehce rozpoznat podle výrazu Kryštofa.

 

A tohle je herecký tým – Monika Timková, Eliška Nejedlá, Kryštof Grygar a Martin Holzknecht.

Dramaturg činohry DFXŠ v Liberci Jiří Janků k celému projektu prozradil: Pravidla jsou poměrně přesně dána, aby byly podmínky co nejspravedlivější. Hlavním kritériem je skutečnost, že nevyrábíme filmy, ale záznamy divadelních inscenací. Proto jsou například zakázány veškeré filmové a televizní efekty, natáčet se musí na jevišti nebo zkušebně (exteriéry jsou zakázány) a snímat se může maximálně na dvě kamery. Umělecké ztvárnění zadaného přísloví a volba žánru jsou ovšem zcela svobodné – a každý tým se s nimi dozajista popere úplně jinak a originálně. Velmi nás těší vzájemná soudržnost, a budeme moc rádi, když se pocit sounáležitosti přenese také na naše diváky. Věříme, že se jich připojí co nejvíce, protože celý projekt je určený především pro ně. Budeme moc rádi, když budou hlasovat, my ale celou akci vnímáme tak, že hlas pro jednoho je hlasem pro všechny a naším společným přáním je hlavně to, aby bylo diváků co nejvíce.“

A teď to nejdůležitější: Výsledky tohoto adrenalinového maratonu budou odvysílány 9. května 2021 v 18:00 v mimořádném přímém přenosu z Divadla F. X. Šaldy v Liberci na YouTube kanálu Vitamín D. Záznamy všech inscenací pak budou na internetu k vidění ještě nejméně deset dnů, aby diváci měli větší šanci vše zhlédnout.

Tak co vy na to? Podíváte se?

Přihlášení Mobilní menu