Stará Blažková

Z Jirky Vojty se stal profesionální basketbalista

Jak už jsem vám psala, Jirka Vojta od léta trénuje basketbal. Připravoval se totiž na natáčení nového českého filmu „Zlatý podraz“. A teď už se začalo točit. Pražský Průmyslový palác se proměnil ve sportovní halu v Ženevě roku 1946.

Jde o první český film, ve kterém zásadní roli hraje basketbal a jeho československá reprezentace. Historické drama se vrací k prvenství Československa na evropském šampionátu ve Švýcarsku v květnu 1946, které je dodnes jediným zlatým úspěchem na mistrovstvích Evropy. Basketbal u nás není tak populární jako třeba ve Spojených státech, tudíž asi málokdo ví, že si naši tehdejší outsideři právě z poválečné Ženevy přivezli překvapivé zlato mistrů Evropy. A když se kulisy vymění za Paříž 1951, snad jen skalní fanoušci si vybaví, jak jsme dopadli ve finále se Sovětským svazem.

Ne, ženy opravdu ve filmu hrát basket nebudou. To si jen Jirkova manželka Hanka, zkusila dát koš. A dala.

„Nikoli prostřednictvím sólistů, ale v týmovou souhru,“ věří režisér Radim Špaček. „Herci trénují už od srpna, natočili jsme zkušební videa několika situací a kupodivu to opravdu vypadá napínavě. Vzrušení dodává jejich energie, různé finty, já sám jsem se přistihl, že jsem zvědavý, jestli koš dají,“ přiznal režisér.

Zlatý podraz patří ke snímkům, které oslaví letošní 100. výročí vzniku Československa – premiéru tvůrci plánují okolo 28. října.

Přihlášení Mobilní menu