Stará Blažková

Země česká, domov můj

Naše republika slaví stovku! Sto let vzniku nebo věku – obojí zaslouží oslavu. Za tu dobu jsme zažili ledacos. Přes 2. světovou válku, okupaci až k dnešní demokracii. A my stále nadáváme. I na tu demokracii. Já si myslím, že s ní pouze neumíme zacházet. Zažila jsem podstatnou část republikové historie, a když se oprostím od věcí, které mi vadí, žiju si dobře. A to i přesto, že mládí a je mládí a mzda je lepší než důchod. A to už vůbec nemluvím o krásách naší vlasti. …. a to je ta krásná země, země česká, domov můj… Ano je to  krásná země a je to můj domov! Měli bychom alespoň v těchto časech, v sobě vzbudit trochu vlastenectví…

A připomínat si výročí republiky můžeme i v divadle. Už jsme mohli vidět inscenaci Obsluhoval jsem anglického krále a koncert Los Trumberos. A program pokračuje:

17. 10. 2018, 19:00  bude v D-klubu pokračovat Kavárna U nulté hodiny.  Hostem Petra Bednáře bude herec a divadelní ředitel Tomáš Töpfer. Ono to vypadá na ředitelské povídání… Ale bude to povídání četnické, točící se okolo Četnických humoresek.

18. 10. 2018, 19:00 hod. se na velké scéně odehraje premiéra divadelní hry Maryša. Nejslavnější české drama, které je zároveň vrcholem tvorby bratří Mrštíků. Tragický příběh mladé ženy, kterou zničily obecné konvence, rodinná a společenská autorita, poslušnost, pravidla, jimž se nevzepřela. Ono by se řeklo, že tato hra do oslav republiky nepatří. Ale podle mého ano. Naprosto jasně vystihuje mentalitu lidí a život na venkově, i když to bylo před rokem 1918.

 

23. 10. 2018, 19:00 hod.  nás čeká hudební zážitek. V podání světoznámé operní divy, sopranistky Evy Urbanové za doprovodu Moravského klavírního tria. První dáma české opery Eva Urbanová na slavnostním galakoncertu věnovanému 100 letům naší státnosti, zazpívá ryze český repertoár. Zpěvačka se představí v mnoha rozdílných rolích jako Libuše, Mařenka či Vendulka v áriích ze slavných oper Bedřicha Smetany, dále jako Fibichova Šárka, Dvořákova Rusalka či Jůlie. Program okoření výběr z Dvořákových Cigánských melodií, oblíbené národní písně Jana Masaryka a virtuózní skladby klavírního tria. Vrcholem slavnostního večera bude árie Kostelničky z Janáčkovy Její pastorkyně.

27. 10. 2018, 19:00 hod. Velká scéna
Cimbálová muzika Grajcar
Cyklus ke 100. výročí vzniku Československé republiky „Země česká, domov můj…“

28. 10. 2018, 16:00 hod. můžete navštívit v kině film TGM Osvoboditel.
Před 80 lety, 14. září 1937, zemřel Tomáš Garrigue Masaryk, sociolog, filozof, politik a první prezident demokratické Československé republiky. Od roku 1948 se po dobu více než čtyřiceti let na veřejnosti jeho jméno takřka nevyskytovalo, pouze starší část obyvatelstva si pamatovala některé pasáže ze života tohoto velikána. Proto se v roce 1990 zkušená a zanícená režisérka Věra Chytilová rozhodla přiblížit život a osudy profesora Masaryka ve střihovém dokumentárním filmu „TGM Osvoboditel“, a to jako osobnost, která poznamenala nejen dějiny, ale i srdce našeho národa.

31. 10. 2018, 19.00 hod. Malá scéna
Ze starých dobrých časů
Divadelní soubor si připravil kabaretní poctu období první republiky se známými písničkami meziválečné éry, tancem a divadelními scénkami. Moc o tom nevím, ale v živé paměti mám pořad Všichni dobří Příbramáci, který soubor připravil k 800. výročí města Příbram. A to bylo opravdu skvělé.

A vy všichni, kdo půjdete do divadla, tak si až do poloviny listopadu, můžete ve foyer prohlédnout skvělou výstavu Hvězdy stříbrného plátna. Období od poloviny 20. let po polovinu 40. let 20. století se právem nazývá zlatým věkem československé kinematografie. V té době se rozvinula kariéra mnoha legendárních režisérů a jejich zásluhou vznikly nesmrtelné filmy, ve kterých hrály opravdové hvězdy. Ale jen málo Čechů zažilo tak rychlý vzestup a vzápětí tak hluboký pád, jako někteří prvorepublikoví a protektorátní umělci. Výstava přiblíží osudy hereckých osobností divadla a filmu období První republiky: V. Buriana, A. Ondrákové, L. Baarové, N. Gollové, V. Ferbasové, Z. Kabátové, J. Marvana, H. Haase, O. Nového a mnoha dalších. Vystaveny budou osobní předměty slavných herců, divadelní programy, dobové oblečení a doplňky, filmové plakáty a další předměty z oblasti kinematografie a filmového průmyslu.

Že byste si nevybrali???

Přihlášení Mobilní menu