Stará Blažková

Zemřel bývalý umělecký šéf příbramského divadla

Ve věku 97 let zemřel v sobotu 11. února režisér a herec František Miška. Více než 60 let působil na českých i evropských divadelních scénách a připravil stovky inscenací. Významnou roli v jeho životě sehrála Městská divadla pražská, kde strávil jako herec a pak jako režisér 35 let.

Nadace Život umělce udělila Miškovi v roce 2005 Senior Prix. Za zásluhy v oblasti kultury získal od německého města Baden-Baden čestné uznání. Před rokem převzal od Daniela Hermana ocenění ministerstva kultury, byl jmenován Rytířem české kultury.
„S panem Františkem Miškou odchází nejen velká, charismatická a temperamentní divadelní osobnost, ale také velkorysý, statečný člověk, vězeň nacistického režimu a enfant terrible režimu komunistického. Byl živoucí divadelní pamětí 20. století; i touto ztrátou celá česká kultura o mnoho přichází,“ uvedl k úmrtí divadelní legendy Daniel Herman.

V letech 2003 až 2006 působil ve funkci uměleckého šéfa v příbramském divadle. V té době jsem žádné svoje stránky neměla, ale jako divačka jsem byla v divadle velmi často. Byla jsem na všech inscenacích, které divadlo pod uměleckým vedením Mišky uvedlo. Moc se mi líbila „Podivná paní Savageová“ a to ani nemluvě o skvělém „Donaha!“ Poslední hrou, kterou František Miška v Příbrami režíroval, byl „Urfaust“.  Připomeňme si alespoň některé z nich.

 

Přihlášení Mobilní menu